Uragan Sandy kreće se prema SAD-u: Na Karibima uzrokovao smrt dvadesetak ljudi

Uragan Sandy kreće se sjeverno preko Bahama prema SAD-u. Kako javlja BBC, tijekom prolaska kroz Kubu, Haiti i Jamajku uzrokovao je smrt dvadesetak ljudi.

Na Bahamima su zatvorene škole, uredi, aerodromi i mostovi. Prognostičari tvrde da bi Sandy mogla zadati velike probleme građanima na američkoj istočnoj obali.

U petak rano ujutro Sandy je oslabjela na uragan prve kategorije s brzinom vjetra do 150 kilometara na sat. U Floridi već puše jak vjetar i pada snažna kiša. Izdano je upozorenje za tropsku oluju jer se vjeruje da će Sandy do SAD-a još malo oslabjeti, ali tek nakon 48 sati.

“Očekujemo snažne vjetrove duž obale i vrlo loše uvjete na moru u sljedećih nekoliko dana. Zato ne možemo dovoljno naglasiti koliko je važno da nitko ne bude u vodi”, rekao je prognostičar američkog Nacionalnog centra za uragane James Franklin.

U četvrtak rano ujuto po lokalnom vremenu Sandy je uzrokovala velike poplave na jugoistočnoj obali Kube. Hitne službe objavile su da je 11 ljudi poginulo u toj zemlji, od kojih devet u Santiagu de Cubi odakle je evakuirano 50.000 ljudi. Još devet smrtnih slučajeva prijavljeno je na Haitiju gdje je infrastruktura još uvijek u lošem stanju nakon velikog potresa 2010.

Prije toga je na Jamajci evakuirano oko 1.000 ljudi, a jedan stariji građanin je poginuo kada se komad stijene odlomio i pao na njega.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...