Urugvaj postao druga latinoamerička zemlja u kojoj je legaliziran pobačaj

Urugvaj je postao druga latinoamerička zemlja, nakon Kube, u kojoj je dopušten pobačaj svim ženama koje ga žele napraviti.

Tamošnji Senat je s većinom 17 prema 14 odobrio legalizaciju pobačaja u prvih 12 tjedana trudnoće. Odluka je podijelila većinom katoličku zemlju.

Kompromisom su nezadovoljni i aktivisti za pravo ženina izbora, ali i oni koji su protiv pobačaja. Ovi prvi su pozdravili novi zakon, ali su kritizirali dio prema kojemu žena pred skupinom stručnjaka treba iznijeti svoje razloge za prekid trudnoće. Nakon tog razgovora žena će morati nekoliko dana pričekati (to su razdoblje nazvali “razdobljem promišljanja”) te tek onda mogu donijeti svoju konačnu odluku.

Protivnici pobačaja tvrde da je vlada trebala potaknuti i olakšati posvajanje, umjesto da mijenja zakon i dopusti pobačaj. “Pobačaj nije medicinski čin. Ne služi zaštiti ni očuvanju pacijentova zdravlja”, rekao je opozicijski senator Alfredo Solari.

Pobačaj je u zemljama Latinske Amerike dopušten jedino na Kubi te u pojedinim meksičkim saveznim državama. U ostalim zemljama dopušten je jedino u slučaju silovanja ili zdravstvenog rizika za majku.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...