Utjecaj žvakaćih guma na zdravlje

Žvakaće gume postoje još iz vremena antičke Grčke i znanstveno je dokazan njihov utjecaj na zdravlje. Grci kao i druge kulture su u povijesti imali naviku žvakati gumenaste supstance napravljene od raznih biljaka i smola.

Žvakanjem žvakaće gume u ustima se stvara slina koja nam pomaže u sprječavanju taloženja bakterija u ustima od kojih nastaje i karijes, druga najraširenija bolest na svijetu poslije prehlade. Žvakanje nam poboljšava pamćenje, bilo to kratkoročno ili dugoročno za čak 35 %.

Kolanje krvi kroz naše tijelo jedna je od najvažnijih tjelesnih funkcija  zbog toga što se krvlju sve stanice u tijelu opskrbljuju kisikom i drugim potrebnim nutrijentima poput ugljikohidrata. Samo žvakanje ubrzava rad srca kao da vježbate te se  time ubrzava i krvotok što na kraju rezultira boljom opskrbom kisika i ugljikohidrata u mozgu što pospješuje bolje pamćenje.

Ono što je učenicima možda i najdraže raditi na satu, a zapravo nije loše je upravo žvakanje žvaka. Većina profesora i nastavnika na to gleda kao negativnu stvar jer ih ili dekoncentrira tijekom njihovih predavanja ili misle da učenici ne prate nastavu. E pa znanost je dokazala da su ti profesori u krivu jer žvakanje osim što pomaže u pamćenju podiže i produžuje trajanje koncentracije učenika.

Neke studije dokazale su  da se žvakanjem može postići i vitka linija. Žvakanje žvakaćih guma ujutro omogućuje mršavljenje jer tijelo očekuje unos hrane, a taj unos se nikada ne događa, međutim naš organizam reagira kao da je hrana unesena što rezultira dodatnim radom i trošenjem kalorija.  Među ostalim podražajem moždanih mišića stvara se osjećaj sitosti. Među dobrim stvarima utjecaja žvakaćih guma je i svjež dah te uklanjanje ostataka hrane iz usta.

Žvakanje nažalost ima i svojih mana kao i sve na ovom svijetu. Najveća mana je nastanak bora.  Tijekom žvakanja konstantno rade isti mišići te se njihovim radom gubi elastičnost kože te nastaju bore.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...