Uživo gledajte dolazak uragana Sandy!

Istočna američka obala sa strepnjom očekuje snažne udare uragana Sandy koji se približava silinom koja bi, upozoravaju prognostičari, mogla nadmašiti onu razornog uragana iz 1938. godine! Sandy je na Karibima već odnijela 66 života i uzrokovala velike poplave.

Prema posljednjim projekcijama američke Nacionalne meteorološke službe, ovaj uragan prve kategorije najjače bi trebao zahvatiti područje između Delawarea i New Jerseyja, ali posljedice ove snažne oluje – od jakog vjetra i poplava do snijega, osjetit će cijeli pojas od Sjeverne Karoline do Nove Engleske.

 

 

Obalna straža spasila 14 osoba s broda Bounty

Američka obalna služba spasila je 14 osoba koje su bile prisiljene napustiti brod koji je plovio uz obalu Sjeverne Karoline, nakon što je posadu zahvatila snažna oluja. Obalna straža i dalje traga za dvije osobe. Brod je zapao u probleme jučer oko 19.30 sati po lokalnom vremenu, odnosno danas rano ujutro po srednjoeuropskom vremenu. Nakon što su ostali bez struje i shvatili kako plove opasno blizu uragana Sandy, u pomoć su pozvali obalnu stražu.

Unesrećene su izvukli helikopterima, a obalna straža nastavila je potragu za nestalima. Mjesto nesreće nalazi se oko 260 kilometara od oluje Sandy. 55 metara dugački brod u nedjelju je zapeo u valovima visokima oko 5,5 metara. Radi se o replici popularnog broda Bounty, koja je napravljena 1962. godine za potrebe snimanja filma “Pobuna na brodu Bounty”. Plovio je iz Novog Londona u Connecticutu prema St. Petersburgu na Floridi.

 

“Ne budite glupi i slušajte upozorenja o evakuaciji!”

Zbog nadolazećeg uragana Sandy izvanredno stanje proglašeno je u nekoliko američkih saveznih država, škole su zatvorene, gradski prijevoz blokiran. Izvanredno stanje proglašeno je u saveznim državama Maryland, New York, Pennsylvania, Virginia, u gradu Washingtonu i obalnim okruzima u Sjevernoj Karolini. Više od 8.000 letova, među kojima i oni Air Francea, Virgin Atlantica i British Airwaysa u i iz gradova na istočnoj obali SAD-a otkazani su. Više od 375 tisuća ljudi evakuirano je iz New Yorka, škole su zatvorene i pretvorene u skloništa, a oni koji ostaju u svojim domovima upozoreni su da se povuku u skloništa s dovoljnim zalihama hrane i pitke vode.

Predsjednik Barack Obama proglasio je izvanredno stanje u nekoliko saveznih država. Lokalne vlasti stanovništvo upozoravaju: “Ne budite glupi i slušajte upozorenja o evakuaciji! Ovo je ozbiljna oluja ogromnih razmjera”.

Američke vlasti upozoravaju građane da se pripreme na najgori mogući scenarij. Prognostičari tvrde da bi Sandy mogla biti najveća oluja koja je ikad pogodila SAD. Očekuje se da će Sandy izazvati velike poplave i nestanke struje na istočnoj obali SAD-a. Izvanredno stanje moglo bi potrajati čitav tjedan.

 

 

Dolazak uragana Sandy može se uživo pratiti preko web kamera

1. New York City – luka (postavljena na baklji Kipa slobode) 

2. Brooklyn Bridge

3. Atlantic City

4. Wildwood (Jersey Shore)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...