Zadarska županija demantira ministra Vrdoljaka

Iz Zadarske županije medijima je upućeno priopćenje kojim demantiraju jučerašnje izjave ministra Vrdoljaka.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

vezano uz izjave ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka na konferenciji za novinare HNS-a u Zadru, u nedjelju, 28. listopada 2012. godine, u kojoj je ponovno optužio Zadarsku županiju za sporost u rješavanju predmeta u postupku legalizacije objekata, u nastavku vam dostavljam priopćenje.

Tvrdnje ministra Ivana Vrdoljaka da je Zadarska županija najgora u rješavanju predmeta u postupku legalizacije, krajnje su neutemeljene i u ovom slučaju ispolitizirane. Ministar Ivan Vrdoljak, ponovno je iznio djelomične podatke o radu Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Zadarske županije te na taj način dao netočnu informaciju o radu navedenog upravnog odjela. Nije naveo podatke o ukupnom rješavanju zahtjeva građana te je na taj način grubo dezinformirao javnost. U cilju objektivnog informiranja javnosti želimo naglasiti da je županijski Upravni odjel među najboljim odjelima u Hrvatskoj koji rješavaju najviše zahtjeva građana po pitanju provedbe dokumenata prostornog uređenja i gradnje uključujući i legalizaciju bespravno sagrađenih objekata. Ovu točnu informaciju potkrepljuju podaci Državnog zavoda za statistiku prema kojima se Zadarska županija nalazi na 4. mjestu po broju izdanih rješenja u Republici Hrvatskoj, a prema broju zaprimljenih predmeta smo u samom vrhu. Problemi bespravne izgradnje na našem području su veliki i rezultat su 50-godišnje nebrige za prostor, a rješavanje toga problema nije lako. Ove poslove država je prenijela na županije 2008. godine i od tada je napravljen značajan pozitivan pomak te se godišnje rješava više zahtjeva građana nego što se podnese zahtjeva.

Optužbe ministra da je riješeno tek 2,02 posto predmeta grubo obmanjuju javnost o radu ovog županijskog odjela. Od 5.202 zaprimljena predmeta riješeno je, prema izvješću od 15. listopada 2012. godine njih 386 od kojih je 105 pozitivno riješeno, 156 je odbijeno, 67 odbačeno, a 58 obustavljeno. Stoga, ti postotci ne znače ništa, jer, kako smo naglasili, Zadarska županija rješava najveći broj predmeta u Hrvatskoj, a broj predmeta riješenih po djelatniku daje realan i točan podatak. U Upravnom odjelu u tijeku je reorganizacija poslova na način da će 6 djelatnika i volonteri isključivo raditi na poslovima legalizacije pa bi se postupak rješevanja predmeta trebao ubrzati. Ovdje napominjem da obveze ovog odjela nisu samo poslovi legalizacije nego i donošenje akata kojima se dozvoljava gradnja novih objekata koji su često vezani za infrastrukturu, razne fondove i slično, i koji se za neka područj jedinica lokalne samouprave stavljaju u postupak rješavanja čim se zaprime.

Ovakav posjet ministra Vrdoljaka nije doprinjeo poboljšaju rada i kvaliteti Upravnog odjela, niti podizanju razine društveno odgovornog obnašanja središnje državne vlasti. Kao ministar svih građana Republike Hrvatske , gospodin Ivan Vrdoljak o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata trebao bi govoriti sa mjesta primjerenih toj temi, a ne iz prostorija HNS-a. Njegov jedini cilj očito je bio ponovno omalovažiti rad Zadarske županije i njenog Upravnog odjela za provedbu dokumenata, prostornog uređenja i gradnje te pokušati prikupiti političke bodove ove stranke na lokalnoj razini. Ovaj njegov istup bio je klasični predizborni nastup.

 

S poštovanjem,

Pomoćnica pročelnice
Glasnogovornica
Vlatka Vučić-Marasović,prof.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...