Cestitka_Uskrs

Zainteresiranost kineza za ulaganje u Sv. Filipu i Jakovu

U posljednje vrijeme u Hrvatsku je došlo već mnogo izaslanstava iz Kine koja se zanimaju za različite vidove ulaganja. Više puta iskazan interes Kine za ulaganja u Hrvatsku pokušat će se idućih mjeseci pomaknuti s mrtve točke.

 

Nautički turizam

Susret čelništva Općine Sv. Filip i Jakov i Turističke zajednice s potencijalnim partnerima iz Deqinga u istočnokineskoj provinciji Zhejiang kod Šangaja, provincije koja ima 55 milijuna stanovnika s glavnim gradom Hangzou koji broji 8,7 milijuna stanovnika, bio je prigoda da započne jedna dosad mnogo puta najavljivana, a neispričana priča – kinesko ulaganje u Hrvatsku, piše Zadarski list.

– Investicije koje mogu biti ostvarene su prvenstveno na području nautičkog turizma i gradnje novih hotelskih kapaciteta, predlagao je načelnik Igor Pedišić na radnom sastanku sa šesteročlanim izaslanstvom predstavnika vlasti područja Deqing koje je protekle godine imalo investicija u iznosu od 1,73 milijarde eura dok je proračunski prihod bio 544 milijuna eura.

Narodna Republika Kina je Hrvatskoj sedmi partner po robnoj razmjeni. Kineska hrana, roba široke potrošnje i kultura odavno su došli u Hrvatsku. U ovoj godini prema Kini je otišlo robe u vrijednosti od tek 25 milijuna, a uvezli smo čak 737 milijuna kuna.

– Naša želja je razgovarati o mogućim investicijama u ovaj dio Hrvatske na zadovoljstvo jednih i drugih. Sljedeći korak naše buduće suradnje bi mogao biti razgovor o investiranju u poljoprivredu i turizam, kazao je, između ostalog, Huang Xioadan, zamjenik direktora Glavnog ureda Narodne vlade u Deqingu.

Od Kineza možemo mnogo toga i naučiti, jedanaest do dvanaest puta produktivniji su od Hrvata. Na godinu obrazuju četiri milijuna inženjera. Probleme suša i navodnjavanja davno su svladali, hranu ne uvoze, a sada žele ulagati u Hrvatsku.

 

Sustav za navodnjavanje

– Jedno od mogućnosti u što možemo uložiti svoj kapital jest izgradnja sustava za navodnjavanje. Naime, jedno od visokotehnoloških mogućnosti kojima raspolažemo i koje primjenjujemo na području poljoprivrede u Deqingu jest navodnjavanje ratarskih površina vodom dobivenom iz morske vode, naglasili su Kinezi.

Cijeli se svijet i europske zemlje okreću kineskim partnerima koji trenutačno jedini imaju kapitala za investiranje i kapacitet za širenje. Hrvatska i njezini građani u tom kontekstu morat će se suočiti i s novim fenomenima otvorenosti i multikulturalnosti.

– Gospodarstvo Kine jedno je od najbrže rastućih gospodarstava u svijetu. Kina je jedna od rijetkih država koja može uložiti u ostatak svijeta, time i u Hrvatsku, odnosno u Sv. Filipu i Jakovu, rečeno je na prijateljskom i radnom sastanku u Općinskoj vijećnici.

Prije razgledanja lokacija za moguće projekte gostima iz Kine kazano je da su investicije u vrijednosti od 7,5 milijuna kuna i više oslobođene od poreza te da ulagači imaju mogućnosti dobivanja državnih poticaja, dakako, ovisno o broju otvorenih novih radnih mjesta i visini ulaganja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...