Cestitka_Uskrs

Zbog propasti “crkvenih zvona” Luka Zadar na bubnju?

Luka Zadar, tvrtka koja ima koncesiju za lučke poslove u drugom po veličini dalmatinskom gradu, mogla bi ponovo promijeniti vlasnika. Prije tri godine tportal je otkrio da je Luka, koja je formalno bila u vlasništvu zadarskog poduzetnika Veljka Bubića, tiho prešla u ruke slovenske tvrtke I. J. Storitve, da bi lani mariborski list Večer ustvrdio da je slovenska tvrtka bila samo ‘parkiralište’ za fondove Mariborske nadbiskupije. Kako su propali kapitalistički snovi mariborskih biskupa i fondovi završili u stečaju, Luka Zadar mogla bi dobiti novog, svjetovnog vlasnika.

Ljubljanski Dnevnik objavio je krajem prošlog tjedna tekst ‘Zbog potopljenih crkvenih zvona prodaja Luke Zadar’, u kojem piše da bi Luka uskoro mogla završiti na javnoj dražbi jer njezin vlasnik, slovenska tvrtka I. J. Storitve, nije vratio oko dva milijuna eura crkvenom fondu Zvon Dva. Ovaj fond mariborske nadbiskupije, zajedno s fondom Zvon Ena, od početka godine je u stečaju, pa je njegova stečajna upraviteljica Vida Gabrec počela unovčavati imovinu u Hrvatskoj. Navodno je uputila zahtjev Trgovačkom sudu u Varaždinu za zabranu raspolaganja dionicama Luke Zadar, nakon čega bi mogla uslijediti ovrha dionica, no sud još nije donio odluku.

Kakve veze Varaždin ima s Lukom Zadar? Formalni vlasnik Luke Zadar bila je zadarska tvrtka Manus, koja je promijenila sjedište i preselila se u Varaždin, a umjesto njenog ‘paravan’ vlasnika Veljka Bubića sada se kao vlasnik tvrtke koja ima većinski paket dionica zadarske luke vodi slovensko poduzeće I. J. Storitve, ‘parkiralište’ za Mariborsku nadbiskupiju.

Kako je tportal otkrio prije tri godine, poduzeće I. J. Storitve, koje je za kupnju dionica kreditiralo sa 130 milijuna kuna tvrtku Manus zadarskog poduzetnika Veljka Bubića i tako se domoglo vlasništva nad Lukom, bilo je u vlasništvu slovenske umirovljene financijašice Roze Mlakar Kukovič. Lani je umirovljenicu mariborska Večer prepoznala kao osobu blisku Mariborskoj nadbiskupiji, plasirajući tezu da je novac za operaciju preuzimanja Luke Zadar stigao iz crkvenih fondova Zvon Ena i Zvon Dva. Slovenski crkveni kapitalizam potopila je kriza, oba su fonda završila u stečaju i njihove se obaveze prema bankama navodno penju do 800 milijuna eura. Zanimljivo je da je ključni vjerovnik crkvenih fondova Nova ljubljanska banka (NLB), kojoj je poslovanje u Hrvatskoj zabranjeno zbog deviznog duga hrvatskim štedišama.

Prema pisanju slovenskog Dnevnika, Luku su slovenski vlasnici u posljednjih godinu dana pokušali više puta prodavati, ali su kupci odustajali. Posljednji put prodavana je u veljači, samo nekoliko dana prije nego je holding Zvon Dva podnio zahtjev za ovrhu nad I. J. Storitve, no zainteresirani arapski i kineski investitori na kraju su ipak odustali, pa je zadarska luka ostala u slovenskom vlasništvu.

Prihodi Luke Zadar u 2011. godini pali su za 15 posto, na 15,3 milijuna kuna, a dobit se srozala na samo 101.000 kuna. Promet im je lani bio upola manji nego godinu dana ranije, doznaje se iz njihovih izvješća. No ono što bi ih posebno trebalo brinuti jest to što im još nije produljena koncesija koja im istječe 2014. godine, kada se planira dovršetak izgradnje nove teretne zadarske luke u Gaženici. Mediji špekuliraju da gradska vlast želi koncesiju prepustiti nekome od vodećih europskih igrača, a kao zainteresirani spominju se lučki operateri iz Barcelone i Venecije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...