Znate li koliko su štetna dijetalna gazirana pića?

Prije nego idući put posegnete za dijetalnim gaziranim sokom jer želite unijeti što manje šećera u organizam, pročitajte koliko štetnosti zapravo kriju takvi napici.

Dijetalni sokovi sve se češće konzumiraju, a američki Journal of Clinical Nutrition piše kako su takvi napici popularni i među djecom u toj zemlji te stoje na visokih 25 posto.

Ipak, dijetalni gazirani sokovi možda imaju manje šećera, ali drugi sastojci i umjetna sladila mogu štetiti vašem tijelu. Today Health izdvojio je sedam najopasnijih stvari koje vam dijetalni gazirani sokovi mogu učiniti.

 

Problemi s bubrezima

Sveučilište Harvard 11 je godina provodilo studiju s 3.000 žena u kojoj se pokazalo da dijetalna cola vodi k povišenom riziku od otkazivanja bubrega. Do toga može doći ako žena dnevno popije više od dvije limenke cole. Budući da za takvo stanje nije odgovoran pravi šećer, znanstvenici misle da su krivi umjetni zaslađivači.

 

Remećenje metabolizma

Sveučilište u Minnesoti u svoju je studiju uključilo 10.000 ljudi, a rezultati su pokazali da samo jedan dijetalni sok dnevno može poremetiti rad metabolizma za 34 posto što na kraju rezultira debljanjem oko struka i povišenim kolesterolom.

 

Debljina

Medicinsko sveučilište u Texasu sprovelo je istraživanje u kojem stoji da dijetalni sokovi mogu prouzročiti još više debljanja. Štoviše, pijete li dvije ili više limenki dijetalnog soka dnevno opseg struka može se povećati za 500 posto! Umjetni zaslađivači mogu poremetiti prirodnu sposobnost tijela da regulira unos kalorija na temelju okusa hrane što znači da ljudi koji konzumiraju dijetalne sokove više jedu, budući da je tijelo na neki način prevareno i traži još.

 

Jači mamurluk

Kraljevska bolnica u Australiji došla je do otkrića da se čovjek brže i jače napije ako pije pića s dijetalnim gaziranim sokovima. To je zato što umjetni zaslađivači djeluju tako da alkohol brže ulazi u krvotok.

 

Oštećenje stanica

U dijetalnim sokovima nalazi se natrijum benzoat koji kao dodatak prehrambenim namirnicama (konzervans) ima oznaku E211. Ipak neki od dijetalnih sokova poput Coca Cole ili Pepsija ne sadrže zloglasni konzervans. Profesor molekularne biologije i biotehnologije na britanskom sveučilištu Sheffield te stručnjak za starenje, Peter Piper, dugogodišnjim istraživanjem kemijskog spoja natrij-benzoata otkrio je da može trajno oštetiti DNA. E211 napada mitohondrije, dijelove stanica koji opskrbljuju organizam energijom. Takva se oštećenja smatraju uzrokom niza neurodegenerativnih poremećaja kao što je Parkinsonova bolest ili, općenitije, povezuju s procesom starenja.

 

Pokvareni zubi

S pH vrijednosti od 3.2 dijetalni sokovi imaju jaku kiselinu, a ona uništava caklinu. Odrasle osobe koje piju tri ili više limenke na dan imaju lošije zdravlje zuba, tvrdi studija sveučilišta Michigan.

 

Reprodukcijski problemi

Osim samog soka opasne su i limenke jer sadrže bisfenol A (BPA). To je kemikalija koja se koristi za očvrsnuće materijala. Ta je kemikalija povezana s mnogo opasnosti za zdravlje pa i reprodukcijske probleme.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...