15.000 eura za socijalnu uključivost osoba s invaliditetom

Biograd na Moru partner je na još jednom u nizu projekta koji se financiraju iz EU fondova. Riječ je o projektu pod nazivom “Svakodnevni život bez prepreka – za socijalnu uključivost osoba s invaliditetom” (akronim: ZBO-SVI).

– Osim Biograda na Moru na projektu sudjeluju i gradovi Groβradl iz Austrije i Ribnica na Pohorju iz Slovenije. Nositelj projekta je slovenski grad Radlje ob Dravi koji je uspješno prijavio ovaj projekt na EACEA (Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu), program Europa za građane, govori Ivan Čupić, vanjski suradnik u Gradu Biogradu na Moru, piše Zadarski list.

Ciljevi ovog projekta su razumijevanje pravne regulacije EU za osobe s invaliditetom, praktični savjeti o tome kako osobe s invaliditetom mogu olakšati život, međunarodni dijalog među sudionicima, aktivno sudjelovanje osoba s invaliditetom u aktivnostima projekta, promicanje tolerancije i zajedničke odgovornosti za Europu, stvaranje europskog identiteta, premošćivanje kulturne barijere, promicanje kulturne i jezične raznolikosti, promicanje volonterstva, socijalna uključenost, stručne međunarodne veze i slično.

– Vrijednost projekta je 15.000 eura. Projekt je prijavljen na Akciju 1: ‘Aktivni građani za Europu’, mjera 1.1: ‘Sastanci građana bratimljenih gradova’, objašnjava Čupić.

Izvedba projekta trajat će od 21. veljače do 24. veljače 2013. u gradu Radlje ob Dravi, u Sloveniji. Projekt će provoditi Javni zavod za sport, kulturu, turizam i mlade pri gradu Radlje ob Dravi, a osim navedenih partnera na projektu će sudjelovati i susjedni gradovi.

– Osobe s invaliditetom, ali i drugi građani – trudnice, stare osobe, roditelji s djecom u kolicima, ljudi koji se suočavaju s trenutačnom situacijom povrede ili bolesti – osjećaju koliko je važno da okolina u kojoj žive bude bez prepreka u svakodnevnom životu. Pristupačno okruženje je ne samo pitanje ljudskih prava, već i realna životna potreba 40-ak posto građana, navodi Čupić.

– Kako bi se olakšao život osoba s invaliditetom, između ostalog, potrebne su svrsishodne mjere za poticanje zapošljavanja kao najučinkovitijeg načina osiguranja neovisnosti i socijalne uključivosti osoba s invaliditetom i odmicanja od godinama podržavanih stajališta o pasivno-zavisnom položaju osoba s invaliditetom, kao kategoriji koja opterećuje socijalne naknade, zaključio je Ivan Čupić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...