400.000 nezaposlenih na proljeće?

Kraj godine Hrvatska će dočekati s alarmantnom nezaposlenošću koja će se sasvim sigurno približiti brojci od 370.000 prijavljenih na burzi, što je najveći rast u posljednjih deset godina. Naime, već kraj listopada na burzi je dočekalo 333.400 nezaposlenih, a dnevni podaci od petka pokazali su da je posljednji radni dan prošlog tjedna Hrvatska zaključila sa 344.748 osoba bez posla. Drugim riječima, samo u 17 radnih dana u studenom bez posla je dnevno ostajalo 668 radnika!

Stopa registrirane nezaposlenosti tako je već u listopadu dosegnula alarmantnih 19,6 posto. Prvi ovogodišnji crni rekord srušen je u veljači, kada je stopa registriranih na burzi premašila 20,1 posto, što je bila najveća nezaposlenost još od travnja 2003. godine, kada je iznosila 20,4 posto, piše Jutarnji list.

 

 

Optimizam s pokrićem?

Budući da je hrvatsko gospodarstvo i dalje u recesiji, a nema novih investicija koje bi pokrenule tržište rada i potaknule otvaranje radnih mjesta, analitičari procjenjuju da je tek 2014. moguće očekivati pozitivne promjene na tržištu rada. Procjenjuje se da je za značajnije otvaranje novih radnih mjesta potrebna godišnja stopa rasta BDP-a od barem dva posto. Dok svi relevantni ekonomisti za iduću godinu predviđaju stagnaciju ili daljnji pad gospodarstva, u Vladi predviđaju rast BDP-a od 1,8 posto.

Ministar financija Slavko Linić vrlo optimistično procjenjuje da će se prve promjene trenda nezaposlenosti nabolje vidjeti već na proljeće iduće godine!

Za trend nezaposlenosti presudne su investicije. Za njih smo sada pripremali teren i još ga pripremamo, tako da očekujem da će prva promjena trenda nabolje biti vidljiva u veljači, kada i očekujemo prve velike investicije. Kada se zemlja priprema za velika ulaganja, to u početku redovito ima negativan efekt na stopu zaposlenosti jer podižete produktivnost i činite zemlju konkurentnijom, rekao nam je ministar Linić.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...