Aktualno prijepodne u Saboru

Hrvatski sabor počinje posljednje ovogodišnje redovito zasjedanje. Novu sjednicu počet će aktualnim prijepodnevom. Za postavljanje pitanja članovima Vlade prijavilo se 38 zastupnika.

Na predloženom dnevnom redu 6. sjednice je 27 točaka, ali bit će dopunjen novim točkama. Očekuje se i izglasavanje državnog proračuna za iduću godinu.

Za prvi tjedan zasjedanja najavljena je rasprava u prvom čitanju o zakonima koji reguliraju lokalne izbore – prijedlogu izmjena Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi te prijedlogu zakona o lokalnim izborima. Prema zakonskim izmjenama, ubuduće bi se u slučaju da se ne prihvati proračun općine, grada ili županije provodili izbori i za čelne ljude izvršne vlasti (načelnik, gradonačelnik, župan), a ne samo za predstavničko tijelo (gradsko ili općinsko vijeće te županijska skupština). Vlada predlaže i brisanje iz zakona mogućnosti da građani iniciraju referendum za opoziv neposredno izabranih lokalnih čelnika.

Na dnevnom su redu i izmjene Zakona o policiji, kao i Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, koji bi trebao osigurati bolju povezanost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada.

U saborskoj su proceduri i oporbene inicijative – HDZ predlaže osnivanje istražnog povjerenstva vezano uz aferu izlista telefonskih brojeva, Hrvatski laburisti zahtijevaju promjenu Ustava kako bi se smanjio broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma, a HDSSB je pokrenuo interpelaciju zbog najave podjele Hrvatske na dvije statističke regije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...