Amerika spremna za izbore: Između Obame i Romneyja i dalje se vodi mrtva utrka, kome je Sandy “pomogla”?

Američki predsjednik Barack Obama i njegov protukandidat Mitt Romney jučer su nastavili predsjedničku kampanju nakon stanke zbog katastrofalnog uragana Sandy.

Obama je prekinuo kampanju na tri dana kako bi kao predsjednik usmjerio pažnju na uragan, a Romney je također prilagodio raspored i ublažio napade na Obamu.

Vodi se mrtva trka na nacionalnoj razini, ali i u pojedinim saveznim državama. Obojica kandidata željno su iščekivali današnju objavu kretanja stope nezaposlenosti u listopadu. Radi se o zadnjim važnijim gospodarskim podacima koji se objavljuju prije izbora u utorak.

 

171.000 novih radnih mjesta, ali rast stope nezaposlenosti za jedan promil

Američki ured za statistiku objavio je da je u SAD-u u listopadu otvoreno 171.000 novih radnih mjesta. Međutim, stopa nezaposlenosti porasla je za jedan promil u odnosu na prošli mjesec jer se više novih građana javilo u zavod za zapošljavanje s ciljem pronalaska posla te sada iznosi 7,9 posto.

Kako ističu neki analitičari, a prenosi BBC, rast broja prijavljenih ljudi koji traže posao mogao bi biti znak rasta povjerenja američkih građana u gospodarsku politiku, jer su ovomjesečni rast nezaposlenosti uzrokovali oni koji su ranije potpuno odustali od traženja posla, a sada su ga odlučili opet potražiti.

Na objavu podataka odmah je reagirao Mitt Romney koji je rekao da je “današnji porast stope nezaposlenosti tužni podsjetnik da se američko gospodarstvo nalazi na mrtvoj točki”. “Stopa nezaposlenosti je viša nego kad je predsjednik Barack Obama preuzeo vlast, a još 23 milijuna Amerikanaca traži posao”, istaknuo je Romney, očito zanemarivši globalnu krizu koja je u posljednjih nekoliko godina uzdrmala veliku većinu svjetske ekonomije.

 

Snažna podrška iz New Yorka

Jučer je Obama dobio potporu njujorškog gradonačelnika Michaela Bloomberga koji smatra da je aktualni predsjednik bolji izbor, posebice kada su u pitanju ženska prava koja su mu, kako je istaknuo, osobno vrlo važna jer ima dvije kćeri. Također je istaknuo da Obamine stavobe prema pravu na slobodno sklapanje braka te prema klimatskim promjenama – “neodgodivom problemu koji ugrožava naš planet”.

Obama je jučer obišao Wisconsin, Nevadu i Colorado. U Wisconsinu je rekao da “Romney koristi sve svoje talente kako bi uljepšao politiku koja je dovela SAD do neuspjeha – “istu onu za kojom čistimo posljednje četiri godine, a on je prikazuje kao ‘promjenu'”.

Romney je u Virginiji također napao svog protukandidata te rekao da je “jedini put za razvoj gospodarstva promjena koju je on opisao”. Također ne nastavio napadati Obaminu zdravstvenu reformu. Tijekom današnjega dana Obama će posjetiti Ohio, a Romney Ohio i Wisconsin.

Prema posljednjoj anketi objavljenoj ABC Newsa i Washington Posta objavljenoj 30. listopada, obojica kandidata bi trebala dobiti po 49 posto glasova.

 

 

Kome je Sandy “pomogla”?

Tjedan dana prije izbora, američku istočnu obalu pogodila je najveća oluja u povijesti. Tko je bolje reagirao i kome je Sandy zapravo pomogla? I Barack Obama i Mitt Romney tkazali su sve predizborne aktivnosti, otputovali na uraganom pogođena područja, a predizborne skupove pretvorili u donatorske, za žrtve uragana. Obama je, kao aktualni predsjednik, ipak bio u prilici učiniti više. Otputovao je u New Jersey i bio sa žrtvama. Ali, nije hvalio sebe već ljude koji su na čelu lokalne vlasti.

“Očito, ovo je savezna država i lokalni su napori. Prvo želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u spašavanju i oporavku”, kazao je Obama. Da bi stvari bile zanimljivije, guverner New Yerseya je republikanac, Chris Christie. Obami je donijela dodatne bodove. Bez sumnje, njemu je Sandy više koristila. Dobio je priliku izgledati suosjećajno i odlučno, ali i zahvaljujući Christiju, iznad dnevne politike.

Amerika je spremna za utorak. Unatoč uraganu, sva bi biračka mjesta trebala biti otvorena. I dok svi jedva čekaju vidjeti tko je pobijedio, neki jedva čekaju i da sve završi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...