Australija odobrila izručenje kapetana Dragana Hrvatskoj: Vasiljković “potpuno shrvan”

Australija će Hrvatskoj izručiti Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, javlja The Australian.

Odluku o izručenju donio je australski ministar unutarnjih poslova Jason Clare. Podsjećamo, Hrvatska optužuje Vasiljkovića da je kao zapovjednik srpskih paravojnih formacija odgovoran za više ratnih zločina koji su tijekom Domovinskog rata počinjeni u Hrvatskoj.

“Ministar je odluku donio nakon što je pažljivo proučio Zakon o ekstradiciji te uzeo u obzir Vasiljkovićeve argumente zbog čega ne bi trebao biti izručen. Vasiljković ima pravo tražiti reviziju ove odluke”, kazao je glasnogovornik australskog ministarstva unutarnjih poslova.

Vasiljković ima pravo i na žalbu, koju može podnijeti federalnim i visokim sudskim instancama. Vasiljkovićevu žalbu navodno već priprema odvjetnik Dan Mori.

 

 

Australija još nikada nije nekoj drugoj zemlji izručila optuženika za ratne zločine

Kako ističe The Australian, Australija još nikada nije nekoj drugoj zemlji izručila optuženika za ratne zločine.

Vasiljković je jučer ujutro informiran o odluci koja ga je “potpuno shrvala”. S obzirom na dugo razdoblje između odluke Vrhovnoga suda i ove najnovije, nadao se da glavni tužitelj traži način kako da ga zaštiti od izručenja, rekao je jedan od njegovih odvjetnika Bruce Dennis. Kako ističe, Vasiljkovićevo suđenje vjerojatno neće moći biti pravedno “jer je heroj u Srbiji, a zlikovac u Hrvatskoj”.

Vasiljković je u Australiju došao kao 14-godišnji dječak, da bi se 1990-ih vratio u tadašnju Jugoslaviju kako bi vodio srbijanske paravojne postrojbe. Tvrdi da nije počinio ni jedan od brojnih zločina za koje ga se tereti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...