Birkić: “Dobro je da se konačno vidi tko radi, a tko ne”

Informatizacija bolnica mogla bi uskoro donijeti probleme bolničkim liječnicima koji budu ranije odlazili s posla i imali slabiji učinak od svojih radnih kolega.

Naime, ministar zdravlja Rajko Ostojić ovih je dana spomenuo uvođenje e-kontrole rada liječnika kao jedan od elemenata kojim će se postići racionalnije poslovanje bolnica.

To bi značilo da će uprave bolnica imati uvid u praktično svaki korak svojih zaposlenika. Poznato je, naime, da u svakoj bolnici ima liječnika koji radno mjesto u bolnici napuste prije isteka radnog vremena te odlaze raditi privatno.

Ipak, ministar Ostojić nije odredio hoće li i kada e-kontrola rada liječnika postati obvezna u svakoj bolničkoj ustanovi.

No neke su bolnice informatizaciju već iskoristile za pojačano praćenje rada liječnika pa je tako u medijima spominjan primjer KBC-a Zagreb gdje se na dnevnoj bazi obračunava koliko je koji liječnik napravio, koliko je pregleda imao u ambulanti, koliko je pacijenata obradio, koliko su im dijagnoze komplicirane.

 

Dopusnice za rad izvan radnog vremena

Također se prati i broj kreveta te potrošnja lijekova po svakom liječniku i onda se u mjesečnoj analizi uspoređuje gdje je koji liječnik u odnosu na standarde. Rezultati takve kontrole u jednom od zavoda KBC-a Zagreb su, prema riječima ravnatelja doc. dr. sc. Zlatka Giljevića upravo zapanjujući – zahvaljujući on-line kontroli rada desetak liječnika, liste čekanja na isti pregled smanjene s početnih šest na najviše dva mjeseca!

U Općoj bolnici Zadar takvih kontrola za sada nema. No v.d. ravnatelja Opće bolnice Zadar dr. Neven Birkić pozdravlja mogućnost uvođenja obvezne e-kontrole rada liječnika. Naime, smatra on, u redu je da se oni koji marljivo odrađuju svoj posao te često rade i više nego se od njih zapravo očekuje i oni koji se “provlače” na račun rada svojih kolega, konačno više ne stavljaju u isti koš.

Na prošlotjednom sastanku sa zamjenikom ministra zdravlja mr. sc. Marijanom Cesarikom na kojemu sam govorio o najvećim problemima zadarske bolnice između ostalog sam spomenuo i dopusnice za rad izvan radnog vremena. Naime, jednim odjelima je takav rad dopušten, a drugima nije. Kriterij je je li odjel odradio zadanu normu ili ne. I onda na odjelu možete imati i liječnike koji rade znatno preko norme i one koji se normi nisu ni približili, a jedni i drugi zbog prosjeka svojeg odjela imaju pravo raditi izvan bolnice. Liječnicima na odjelima koji pak imaju lošiji prosjek, pa radili oni i debelo preko norme, takvo što nije dopušteno. Eto to je jedna od nepravednosti sustava koju sam želio izložiti u Ministarstvu, kaže dr. Birkić. On je mišljenja da će informatizacija bolnica između ostalih dobrih stvari koje donosi zasigurno doprinijeti i tomu da rad liječnika bude transparentan i pravednije valoriziran.

 

O listama čekanja za Novu godinu

Na pitanje koliko je u zadarskoj bolnici raširena pojava da liječnici na svojem radnom mjestu ne ostaju do kraja radnog vremena, dr. Birkić ističe da on kao v.d. ravnatelja ne može voditi evidenciju o svih 20 odjela bolnice.

Šefovi odjela su mikromenadžeri koji su odgovorni za rad svojih službi i koji mogu uočiti takve probleme pa ih onda raspraviti s ravnateljem. Dok sam bio šef Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju znao sam bivše ravnatelje pitati možemo li nagraditi one koji rade više. Jer zašto bih ja koji sam radio možda dvostruko manje od svojeg kolege imao istu plaću kao i on. I obratno. Naravno, dobivao sam odgovor da toga nema u kolektivnom ugovoru. Mislim da ni u sadašnjoj situaciji ne postoji šansa da se u kolektivni ugovor uvede nagrađivanje, ali postoji možda mogućnost da se kazne one koji rade nedovoljno, mišljenja je dr. Birkić.

Što se tiče neslužbenih informacija o 30-postotnom smanjenju lista čekanja u Općoj bolnici Zadar, a koje su se pojavile u dijelu medija, dr. Birkić naglašava da će se s prvim pravim podacima moći baratati tek oko Nove godine.

Dogodilo se da smo u zadnjem periodu imali kvar na CT-u i magnetskoj rezonanci, a upravo su to pretrage za koje su liste čekanja najdulje. Tamo bi se, dakle, najbolje mogao vidjeti pomak u smanjenju lista čekanja. Sad treba pričekati još jedno vrijeme pa ćemo imati konkretnije podatke, kazao je dr. Birkić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...