Blizzard tužen zbog uređaja sličnog tokenu

U posljednjih godinu dana nekoliko smo puta postali svjedocima hakiranja računa gamera na raznim servisima koji omogućuju mrežno igranje i online kupovinu igara.

Najpoznatiji takav slučaj je bilo hakiranje Playstation Networka, kada su milijunima igrača njihovi računi bili kompromitirani, što je između ostaloga uzrokovalo dugotrajnu obustavu rada tog popularnog Sonyevog servisa.

Blizzard, koji je također bio “okrznut” hakiranjem svojih igrača na Battle.net servisu, proizveo je uređaj sličan tokenu kakvim se služimo u e-bankarstvu, te ga započeo prodavati uz poruku da svim igračima garantira “opcijsku” maksimalnu sigurnost njihovih računa.

Authenticator je elektronski povezan s računom korisnika i generira slučajne brojeve koje igrač mora upisati prilikom svakog logiranja, a u Europi se može kupiti po cijeni od 10 eura (75,3 kn).

Nakon što su se mnogi igrači na forumima žalili na ovo, smatrajući kako je Blizzard dužan osigurati svoje servere protiv upada u račune korisnika bez da naplaćuje dodatni novac za autentifikacijski uređaj, jedan od njih, Benjamin Bell, odlučio je podići sudsku tužbu protiv autora čuvenih igara poput WoW-a, Diabla i StarCrafta.

Bell smatra kako Blizzard stvara milijune dolara profita prodavanjem Authenticatora igračima nakon što su već kupili svoje igre, a u privitku tužbe je priložio dokumentaciju nekoliko posljednjih slučajeva kompromitiranja računa igrača, što govori o tome da se jedna tako bogata tvrtka nije potrudila napraviti adekvatnu zaštitu korisničkog dijela svojih Battle.net.

Blizzard ovu tužbu odbacuje tvrdnjom da počiva na lažnoj informaciji, jer nikada nije tjerao igrače na korištenje Authenticatora, te da je do tužbe došlo krivim shvaćanjem osnovne namjene njihovog uređaja, pa će stoga poduzeti sve potrebne pravne korake kako bi optužbu odbacio.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...