Budući policajci plagirali diplomske radove

Interna revizija MUP-a na Policijskoj akademiji u Zagrebu otkrila je falsificirane diplomske radove. Nastavnici Visoke policijske škole, Franjo Magušić i Mato Pušeljić, zbog toga su udaljeni iz službe. Njima se na teret stavlja teža povreda službene dužnosti.

Povjerenstvo škole, koja je u sastavu Policijske akademije, utvrdilo je da su ta dvojica, kao nastavnici, znali da ukupno ima 26 diplomskih i specijalističkih radova čiji se sadržaji u bitnim dijelovima ili u cijelosti podudaraju, odnosno da su prepisani, piše Jutarnji list.

Sumnjiči ih se da su kao mentori sudjelovali u njihovoj izradi i, unatoč očitom prepisivanju i plagiranju, dopustili njihovu obranu. Riječ je o specijalističkim radovima koji su nastali od 1. siječnja 2008. do 16. listopada 2012., a nepravilnosti su utvrđene sasvim slučajno. Naime, Visoka policijska škola već neko vrijeme uvodi i prilagođava digitalni sustav nadzora, praćenja i pohrane specijalističkih i završnih radova svojih polaznika. Zato je i utemeljeno povjerenstvo od pet djelatnika škole.

Zbog postojanja utemeljene sumnje da su svojim propustima i djelovanjem počinili težu povredu službene dužnosti, protiv nastavnika će biti proveden disciplinski postupak koji je predložio glavni ravnatelj policije Vlado Dominić.

Od 26 polaznika njih osmero plagiralo je diplomski rad sto posto. Osmorica policajaca prepisali su 90 posto, a kod desetorice su otkrivene ‘značajne istovjetnosti’. Njih 20 su u ovom trenutku aktivni policajci. Sve diplome moraju biti poništene, neslužbeno se doznaje iz policijske akademije, ali to ne znači da će svi policajci odmah biti smijenjeni. Degradacija će ovisiti o stupnju stručne spreme koji potreban za njihov posao.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...