Čačić mora u zatvor na 11 mjeseci – na pisti čekao auto i odveo ga daleko od novinara

Predsjednik Ivo Josipović i delegacija Vlade koja je bila na putu u Katar sletjela je u Zagreb. Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, koji je danas osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci, pobjegao.

Kako doznajemo, Čačića je o presudi obavijestio predsjednik Ivo Josipović.

Iako se očekivalo da će Čačić dati izjavu novinarima, on to nije napravio. Naime, na pisti ga je čekao službeni automobil, koji ga je odveo s Plesa, daleko od mikrofona okupljenih novinara.

Danas će u Vladi RH uskoro biti održana i izvanredna press konferencija za medije.

 

 

Tko preuzima vruću fotelju?

Politički analitičari procjenjuju kako će Čačićev odlazak iz Vlade u zatvor možda najviše naštetiti premijeru Zoranu Milanoviću jer je prvi potpredsjednik Vlade svome šefu služio, kaže Žarko Puhovski, kao gromobran dok je predsjednik Vlade u pozadini mogao slobodno filozofirati.

‘On je naprosto neprocjenjiv za premijera ne po svojim kvalitetama, nego zato što je pred njim stajao i igrao ulogu gromobrana, svojim svađalačkim stavom omogućio mu je da mirno počiva u pozadini’, pojašnjava Puhovski.

Iako je situacija za Vladu i samog Čačića teška, dobra je za HNS. Puhovski smatra kako im ovo pruža priliku da se reorganiziraju prije lokalnih izbora ‘bez omraženog Čačića’ a dobro je i za investicije, koje prvi potpredsjednik nije uspio pokrenuti

Dodaje kako je vrijeme da Milanović Čačića zamjeni nestarnačkom stručnom osobom kako što je to prethodno učinila i Jadranka Kosor. ‘Ima HNS Dragana Kovačevića no ne mislim da on ima političku težinu za tu ulogu’, zaključio je.

Politički analitičar Jaroslav Pecnik pak smatra kako su vladajući bili vrlo nepromišljeni kada su svim silama branili Čačića nakon prometne nesreće u Mađarskoj i tijekom suđenja. ‘Što im je to trebalo kada su znali što se može dogoditi’, Ne smatra da Milanović također treba dati ostavku, no najmanje što može napraviti jest ispričati se građanima što je tako zdušno branio osobu koja je osuđena, najprije na uvjetnu a zatim i na zatvorsku kaznu od 11 mjeseci.

Smatra kako se u Vladi neće doći do raskola već do zbijanja redova jer će opravdano, smatra Pecnik, ‘početi mlataranje svim oružjem po njima’.

‘Morat će se dovesti operativca koji će biti sposoban da napraviti ono što je Čačić obećavao. Mislim da nemaju velike mogućnosti izbora, da im je voda do guše’, zaključuje.

 

Više o ovoj temi pratite na ovoj poveznici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...