Čačić možda izbjegne zatvor: Hrvatski sud može ga osuditi na uvjetnu kaznu, a Josipović pomilovati?!

Premda se jučer činilo kako je Radimiru Čačiću svijet stao, čini se da ipak svemu nije kraj i da dojučerašnji prvi potpredsjednik hrvatske Vlade može izbjeći zatvorsku ćeliju. Naime, kako nam je objasnio splitski odvjetnik Damir Primorac, Čačićeva obrana može zatražiti da se postupak prebaci hrvatskom pravosuđu

Ako Mađari pristanu, a dosadašnja praksa ukazuje da nemaju razloga za drugačiju odluku, Čačićevoj obrani otvara se sasvim novi manevarski prostor. Ukratko, moglo bi se dogoditi da Radimir Čačić nikada ne ode na služenje zatvorske kazne po pravomoćnoj sudskoj presudi mađarskog suda.

 

Međunarodna pravna pomoć za spašavanje Čačića

“U sudskom postupku egzekvature, odnosno, prebacivanja izvršenja strane kaznene presude, kao oblika međunarodne pravne pomoći, nadležni hrvatski sud može donijeti blažu presudu. U sam činjenični opis ne mogu ulaziti, ali zato mogu sniziti sankciju, odnosno, izreći uvjetnu kaznu zatvora”, pojašnjava Primorac.

 

Šimiću sud u BiH smanji kaznu za 2 i pol godine

Naveo je slučaj kirurga Ognjena Šimića, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na pet godina zatvora. Sud u BiH snizio mu je kaznu na dvije i pol godine zatvora. Možda tako i Čačiću budu “od ruke”.

Za kazneno djelo za koje je Čačić osuđen u Mađarskoj, hrvatski zakon, inače, predviđa i uvjetnu kaznu zatvora, što znači da je tehnički gledano sasvim moguć rasplet na koji je upozorio odvjetnik Primorac.

 

Mađari mogu odbiti transfer predmeta u Hrvatsku

S Mađarskom, inače, nemamo potpisan bilateralni ugovor, ali su obje zemlje potpisnice Konvencije o transferu osuđivanih osoba, koja uređuje ovu problematiku i proceduru.

Mađari, kaže Primorac, mogu odbiti zahtjev za Čačićevim transferom u Hrvatsku, no to nikome nije u interesu. “Svi se žele riješiti pravomoćno osuđenih osoba, osim ako se ne radi o najtežim kaznenim djelima, što ovdje ipak nije slučaj”, kaže Primorac.

 

Hoće li ga Josipović pomilovati?

Ukoliko slučaj ipak bude prebačen u Hrvatsku, a sva je prilika da hoće, Radimiru Čačiću mogao bi pomilovanjem pomoći i predsjednik Ivo Josipović. S obzirom da mu je upravo on priopćio neugodnu vijest s mađarskog suda, vrlo je izvjesno da bi predsjednik imao i opravdanja i razumijevanja…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...