CEI objavio registar investicija: Najviše podbacili Janaf i HŽ, napredak u HEP-u i Hrvatskim vodama

Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) od danas na svojim internetskim stranicama objavljuje popis svih pokrenutih projekata u području javno-privatnog partnerstva, energetske učinkovitosti te investicija javnih poduzeća, s podacima o pojedinim projektima.

Zbroj ugovorene vrijednosti projekata i vrijednosti projekata u postupku javne nabave ukazuje da će krajem 2012. godine biti dostignuta realizacija veća od 1.320 milijuna eura, što predstavlja 81 posto maksimalnog plana (iz usvojenog investicijskog ciklusa Vlade RH od 23.02.2012.), odnosno 125 posto inicijalnih investicijskih planova promatranih društava. Navedenim vrijednostima potrebno je pridodati i podatke o realizaciji projekata INA Grupe.

 

Najviše podbacio HŽ, napredak u HEP-u

U odnosu na inicijalne planove najveći pomak napravile su Hrvatske vode i HEP grupa dok su najviše podbacili Hrvatske šume, Jadranski naftovod i HŽ.

Uzrok problema i kašnjenja u realizaciji investicija javnih poduzeća su, navodi CEI, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa te dugotrajni i neizvjesni postupci izvlaštenja, odustajanje od pojedinih projekata koji nisu odgovarali potrebama budućeg razvoja (npr. podmorski plinovod Krk-kopno koji nije usklađen s potrebama LNG terminala) te dugotrajni i neizvjesni postupci javne nabave koji prolongiraju početak realizacije projekta

S druge strane, analiza broja realiziranih projekata ukazuje na znatno veći postotak realizacije (92 posto) iz čega se može zaključiti da su projekti ugovoreni i realizirani po cijenama nižim od planiranih (ostvarene financijske uštede).

Najviše kasni realizacija projekta TE Sisak. Rok primopredaje ove termoelektrane pomaknut je za 32 mjeseca (s veljače 2011. na listopad 2013). Do prolongacije je došlo zbog kašnjenja u isporuci opreme od strane ruskog isporučitelja i niza dodatnih radova na prepravkama neadekvatno isporučene opreme. Ruski isporučitelj obvezao se isporučiti opremu u 2013, a u slučaju novog neispunjavanja ugovora moguć je arbitražni postupak.

U registru su pobrojani i projekti Javno-privatnog partnerstva te projekti iz programa energetske obnove zgrada javnog sektora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...