Djeca moraju u školu unatoč štrajku!

Prosvjetni radnici članovi sindikata Preporod objavili su da će u četvrtak stupiti u jednodnevni štrajk na takav način da neće obavljati svoj obrazovni rad s učenicima.

Čelnik sindikata Željko Stipić za tportal je pojasnio da će učitelji doći na posao, ali će jednostavno sjediti za katedrama i neće obavljati svoju osnovnu funkciju.

‘Idemo u jednodnevni štrajk u 330 škola’, rekao je i dodao: ‘Jučer smo u Vladi prošli mirenje, međutim, nismo postigli dogovor. Nažalost, ponuda je bila jako općenita; dali su nam previše općenita obećanja da će se stvari riješiti kroz granske ugovore i pregovore sa sindikatima. Idemo u štrajk isključivo zbog toga jer su učiteljima jedinima u javnim službama smanjene plaće za oko 800 kuna. Vlasti odugovlače već pet mjeseci, a učitelji su u međuvremenu ostali bez 4000 kuna. To je veliki novac za sve, a osobito za nekoga tko radi u školi.’

Za sada se još ne zna hoće li se Preporodu pridružiti i drugi sindikati budući da je proces mirenja s njima planiran za danas. No Stipić vjeruje da će rezultat biti isti. U tom slučaju moglo bi se dogoditi da većina učitelja neće raditi pa će trebati odlučiti ima li smisla da djeca uopće dolaze u škole.

‘O tome trebaju odlučiti ravnatelji i eventualno pozvati učenike da ne dolaze. To nije naš posao. Mi ćemo biti tamo kako bi upozorili na svoju situaciju ali nećemo raditi’, rekao je Stipić. Drugim riječima, ako ravnatelji i MZOS ne odluče drugačije, učenici će morati doći u škole unatoč štrajku.

Iz Ministarstva su nam za tportal rekli da za sada još nisu donijeli odluke o organizaciji nastave jer je proces mirenja još uvijek u tijeku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...