Dramatičan završetak agonije obitelji Vukić

Obitelj Vukić danas je deložacijom koja je bila zakazana za 10 sati, ostala bez svoga doma nakon dugotrajnog istjerivanja pravde. Članovi obitelji ističu kako će nastaviti borbu za ono što je njihovo, ono što im je nepravedno i nehumano oduzeto.

Jutros već oko 8 sati, u Arbanasima su se oko kuće obitelji Vukić počeli okupljati susjedi, građani, ali i prosvjednici pristigli iz čitave Hrvatske. Saznali smo kako su podršku Vukićima došli pružiti ljudi iz Županje, Ploča, Karlovca i Zagreba. Na mjestu događaja bili su i mladi aktivisti udruge „Živi zid“. Oko 9.30 sati u ulici je bilo 70-ak prosvjednika, uključujući ovu nesretnu obitelj, te oko 30-ak pripadnika interventne policije.

U ovoj tragičnoj priči na svjetlo dana konstantno izlaze nove činjenice i polemike koje dovode u pitanje pravovaljanost ovrhe i dražbenog postupka prodaje kuće. Naime, okupljenim medijskim predstavnicima obratila se Tina Vukić, koja je držeći dokument kazala kako je kuća prodana na četvrtoj, navodno nepravovaljanoj dražbi, budući da zakon nalaže da se nakon treće neuspješne, dražbeni postupak prekida. Kao odgovornu za spomenuto, prozivaju izvršiteljicu Dubravku Novaković, koja se na mjestu događaja nije pojavila. Naime, kuću Vukićevih kupila je slovenska tvrtka “Boškarija gradnja” iz Buja, čiji je vlasnik Blaž Sotlar, a čija djelatnost glasi gradnja stambenih i nestambenih zgrada. Međutim od okupljenih doznajemo kako se dotični zapravo bavi preprodajom nekretnina kao što je vjerojatno slučaj i s djedovinom Vukićevih.

Dramatičnost događaja bila je popraćena pjesmama i skandiranjima prosvjednika poput- Oj Hrvatska mati! U boj,u boj! te u posljednje vrijeme dobro nam poznatim povicima „Tuđe nećemo svoje ne damo!“, Danas mi, sutra vi, svi smo mi Vukići!

 

 

Zakukhtavanje situacije dolaskom sudskog izvršitelja

No, prava eksplozija zbivanja započela je oko 10 sati, kada se pred kućom u pratnji interventnih policajaca pojavio sudski izvršitelj, priopćivši pravovaljanost ovrhe te pozvao novog vlasnika da se javim, međutim nije ga bilo među prisutnima. Potom se pojavio njegov posrednik, koji nam nije htio otkriti svoje ime te hladno i nezainteresirano kratko prokomentirao kako je on samo došao odraditi svoj posao. Uslijedilo je ono čega smo se svi pribojavali- policijska intervencija.

Svjedočiti i prisustvovati jednom ovakvom događaju samo po sebi emotivno je iskustvo, ali riječima je teško dočarati metež koja je nastao kada su policajci počeli odvlačiti ljude u policijsko vozilo, trpati ih unutra jedno za drugima odnoseći se prema njima kao prema „vreći krumpira“! Među privedenim prosvjednicima bile su žene i djeca prema kojima su se odnosili s jednakom brutalnošću i nehumanošću.

Tina Vukić, doslovce je odvučena od strane dvojice policajaca uz viku i plač, nakon čega joj je u interventnom vozilu pozlilo te je zatražena liječnička pomoć. Nedugo potom prijateljica obitelji, mlada žena koja je i jučer pružala podršku i prosvjedovala, usred tog naguravanja i odvlačenja, udarila je glavom u pod te izgubila svijest. U prisebnom, ali vidno lošem stanju odvezena je kolima hitne pomoći.

Ovo su isječci događaja koji je jutros potresao grad Zadar, a vjerujemo i ostatak naše zemlje. Privedeno je preko 20 osoba, dvije su osobe i hospitalizirane, deložiranje je izvršeno, a jedna je hrvatska obitelj bačena na cestu da se snađe.

Upitavši Mirota Vukića – vlasnika kuće, oca obitelji, hrvatskog branitelja, što će sada on i njegova obitelj- uz suze u očima i drhtavim glasom odgovorio je kako su upućeni u prenoćište i pučku kuhinju te da nemaju drugih opcija niti izbora.

Zapitajmo se nad ovim slučajem, koji nije usamljen u Hrvatskoj, što naše obitelji čeka sutra? Moramo li i mi strepiti nad našim domovima i je li ovo način da se vrati dug državi?

Agonija obitelji Vukić danas je skončana na tužan, emotivan i dramatičan način. Što čeka ove ljude i hoće li im itko pružiti pomoć ili ikakvu opciju pokazati će vrijeme. No sukladno viđenome, ne možemo očekivati razumijevanje onih koji su ovo prvotno i pokrenuli te ostavili 9-eročlanu obitelj bez krova nad glavom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...