Državne jasle sve siromašnije, režu se plaće čak i ministrima

ako Vlada još uvijek nije donijela odluku o smanjenju plaća ministrima i drugim dužnosnicima, neki od ministara svojim su kolegama već najavili rezove s 1. siječnjem. U slučaju rezova od sedam posto, plaće bi se šefovima ministarstava smanjile za 1.000 kuna, no rezovi bi ukupno obuhvatili 294 državna dužnosnika.

Bruto osnovica za obračun plaće državnih dužnosnika od 1. siječnja trebala bi biti smanjena od pet do sedam posto, odnosno pala bi sa 4.630 na 4.306 kuna. Taj su plan ministra Slavka Linića za Jutarnji list otkrila druga dvojica ministara.

 

Manje plaće za 294 dužnosnika

U slučaju da osnovica bude smanjena za sedam posto ministri će, primjerice, ostati bez oko dvije tisuće kuna bruto plaće. To znači da bi plaća premijera Zorana Milanovića s 20.285 kuna pala na 19 tisuća, a potpredsjednika Vlade Branka Grčića, koji sada ima najveću plaću u Vladi, sa 22 tisuće kuna na oko 20.500 kuna. Uz ministre bez oko tisuću kuna ostali bi i njihovi zamjenici, pomoćnici te saborski zastupnici. Riječ je o ukupno oko 294 dužnosnika. No, odluka o tome još nije donesena.

 

Mala ušteda

Jedan od ministara ipak priznaje da je smanjenje plaća Linić tek spominjao kao opciju. Bez obzira na to neki su ministri, pak, smanjenje plaća od 1. siječnja već najavili svojim najbližim suradnicima i to kao gotovu stvar. Dok se čeka na čemu će točno škare šefa državnih financija napraviti rez, dužnosnici se slažu da se na njihovim plaćama ne može puno uštedjeti. Time bi se, kažu, tek pokazalo da su se i oni spremni odricati kao što to moraju građani. Mjesečno se, naime, za plaće dužnosnika Vlade i Sabora izdvaja oko 7,3 milijuna kuna. Kada bi se bruto osnovica smanjila za sedam posto, trošak bi bio manji za oko pola milijuna kuna, odnosno šest milijuna kuna na godišnjoj razini.

“Ušteda bi dakle bila zanemariva, a pitanje je i da li bismo tom mjerom uopće i naišli na odobravanje građana. Možda bi upravo to što bi ušteda bila svega nekoliko milijuna kuna na sebe navukli još veći bijes”, kaže sugovornik Jutarnjeg iz Vlade.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...