Everspin izdao prvi komercijalni ST-MRAM čip na svijetu

Magnetne memorije su se koristile u prvim računalima sve do kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Prije nekoliko godina IBM i TDK su najavili kako rade na novim čipovima koji bi u potpunosti trebali promijeniti računala današnjice, pa je tako nastao pojam MRAM ili Magnetoresistive Random-Access Memory. Ta memorija u osnovi radi tako da se podaci čuvaju u magnetnim ćelijama, koje se sastoje od dvije međusobno izolirane feromagnetne ploče. Jedna ploča je trajan magnet, dok se u drugoj polaritet mijenja. Čitanje se obavlja mjerenjem električnog otpora ćelije. Ako obje ploče imaju isti polaritet otpor je manji i to se interpretira kao “1”, ako su polariteti različiti, otpor je veći što se tumači kao “0”.

Najveća prednost ove memorije je što čuva podatke nakon prestanka napajanja, pa se može koristiti tamo gdje je gubitak podataka nedopustiv, a ujedno je i znatno brža od NAND Flash memorije.

Dok su IBM i TDK pričali o znanstvenim istraživanjima nove vrste memorije, tvrtka Everspin je pokupila njihove ideje i krenula u proizvodnju prve ST-MRAM memorije, čije testne uzorke je ovih dana počela isporučivati zainteresiranim proizvođačima hardvera i računalnih sustava.

Tehnologija njihove Spin-Torque Magnetoresistive RAM (ST-MRAM) memorije koristi spin elektrona za pohranu podataka u magnetsko, umjesto u elektronsko stanje, čime se dobiva nepromjenjiva postojana memorija visoke izdržljivosti.

Nova memorija je 500 puta brža od NAND flash memorije, dok istovremeno nudi izdržljivost DRAM-a, no ne treba očekivati da ćemo je tako brzo vidjeti u svojim računalima, jer je jedina nezgodna stvar što je za sada 50 puta skuplja od flash memorije, pa nije pogodna za izradu uređaja za pohranu velikih količina podataka, odnosno kao alternativa tvrdim i SSD diskovima, no Everspin kaže da bi svoju primjenu mogla naći u buffer memoriji SSD diskova.

Everspin je tvrtkama počeo isporučivati 64 Mbitne čipove EMD3D064M 64Mb DDR3 ST-MRAM, u obliku dual in-line memorijskih modula (DIMM-a) kapaciteta od 64 MB.

Ako vam još uvijek nije jasno zbog čega se tako puno očekuje od ove memorije, samo ćemo vam reći kako računala pri gašenju ne bi morala spremati podatke na diskove, već bi se naprosto ugasila, a pri ponovnom uključivanju istog bi se časa sve vratilo u isto stanje. Mogli bismo zaboraviti dugotrajne procese koje nazivamo boot i shutdown. Je li vam sada nešto kliknulo?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...