Evo kako možete ojačati imunitet na prirodan način

Hladniji dani zakucali su nam na vrata, a s njima su stigle i prve prehlade. Ima puno načina kako ojačati imunitet na prirodan način i izbjeći bolesti, a ovo su najvažniji.

 

Dnevnik

Svakodnevno pišući dnevnik, otrest ćete se nakupljenog stresa i riješiti negativnih emocija. To je rezultat istraživanja pri sveučilištu u Stony Brooku koje zaključuje da do pozitivnih promjena dolazi zbog povezanosti uma i tijela.

 

Vježbanje

Bavite se fizičkom aktivnošću svakodnevno 30 minuta, jer tako smanjujete šanse za prehladu za 50 posto, kaže studija sveučilišta u North Carolini.

 

Grgljajte

Uzmite mlaku vodu i sol pa grgljajte, jer tako čistite grlo od bakterija. Znanstvenici u Japanu su dokazali da ovaj svakodnevni tretman smanjuje rizik za prehladu 34 posto.

 

Družite se

Poput pisanja dnevnika, i druženje s prijateljima dobro je za imunitet. Druženje s prijateljima s kojima vam je ugodno smanjujete rizik za prehladu čak 75 posto, kaže istraživanje sveučilišta Wilkes iz Pennsylvanije. Ne morate planirati velika druženja, već je dovoljno nekoliko minuta dnevno biti uz osobu koja vam je draga i uvijek potpora.

 

Pržena hrana

Svaki puta kada pržite hranu, stvaraju se nezasićene masne kiseline koje oslabljuju imunitet, a ima ih u nekim gotovim proizvodima i slasticama. Osim izbjegavajući prženu hranu, te kiseline možete izbjeći tako da čitate deklaracije na proizvodima.

 

Izbjegavajte lijekove

Kada uzimate lijekove protiv glavobolje poput aspirina ili ibuprofena oni suzbijaju bijele krvne stanice, a one stvaraju spojeve odgovorne za napadanje i uništavanje invazije mikroba, kaže Katherine Sherif, liječnica iz filadelfijskog Centra za žensko zdravlje. Stoga savjetuje da takve lijekove koristite što manje i probate neke ‘prirodne’ metode.

 

Vizualizacija

Petnaest minuta dnevno pozitivnog stava o svom zdravlju može imati dobar učinak na imunološki sustav. Keith Deorio sa sveučilišta u Illinoisu kaže da takva vizualizacija potiče mozak da radi na taj način i ojača tijelo te se lakše bori s virusima i bacilima.

 

Pijte čaj

Istraživanja pokazuju da se proizvodi tri puta više interferona ako čovjek pije 20 grama crnog čaja dnevno. Crni čaj ima jedinstvene antioksidanse koji povećavaju proizvodnju interferona u samo dva tjedna.

 

Perite ruke

Jedna od najvažnijih zaštita imuniteta je redovno pranje ruku, jer vrlo često njima diramo lice ili hranu pa bakterije lakše dolaze u organizam.

 

Hobi

Omiljenom aktivnošću dvadesetak minuta na dan jačate imunitet za 75 posto. Znanstvenici sa sveučilišta Stony Brook u New Yorku kažu da je to zato što se tada smanjuje stres i raste broj bijelih krvnih stanica koje uništavaju viruse.

 

Jedite brokulu

Istraživač Andre Nel kaže da brokula ima spoj sulforafan koji je zaslužan za aktivaciju specifičnih gena unutar stanica imunološkog sustava, a to znači da su one učinkovitije ako redovno jedemo ovo povrće. Osim toga brokula nas štiti protiv napada štetnih spojeva po imenu slobodni radikali. Ako niste ljubitelji brokule, izvori sulforafana su prokulica, kupus i cvjetača.

 

Vitamin D

Vitamin D smanjuje rizik od prehlade te pridonosi bržem zacjeljivanju u slučaju pada ili loma kostiju za 29 posto, kažu kanadski znanstvenici. Vitamin D je važan jer pospješuje rast baš svih stanica u tijelu.

 

Češnjak

Organski spoj koji se naziva alicin daje glavnu antioksidativnu ulogu češnjaku, a sumpor pomaže pri bržoj proizvodnji antitijela koja se bore s virusima.

 

Opustite se uz TV

Rezultati istraživanja na sveučilištu Carnegie Mellon u Pittsburghu kažu da opuštanje uz omiljenu seriju na TV-u pomaže imunološkom sustavu za 80 posto. Dakle, efekt je isti kao i kod vježbanja ili bavljenja hobijem, jer se smanjuje razina stresa.

 

Naspavajte se

Redovno spavanje izuzetno je važno za zdravlje organizma. Profesor James B. Maas sa sveučilišta Cornell smatra da kronična neispavanost iscrpljuje tijelo i čovjek lakše podliježe virozama i prehladama. Dodajte barem pola sata više za spavanje i odmah ćete se osjećati bolje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...