Facebook želi računala od kartona

Facebook je ovih dana svim tehničkim sveučilištima u SAD-u uputio poziv da proizvedu server koji bi u cijelosti bio izrađen od biorazgradivih materijala i reciklirane elektronike.

Ovaj projekt je dio programa Open Compute koji je Facebook pokrenuo prošle godine, s ciljem da promjenom serverske infrastrukture pomoću ušteda na materijalima, prostoru (veličinama) i korištenjem novih tehnologija omogući stvaranje otvorenih hardverskih platformi, koje bi inženjeri širom svijeta mogli kopirati i modificirati, slično kao što danas funkcionira sustav softvera otvorenog koda. Na taj način bi se smanjio monopol “velikih igrača” koji opskrbljuju svijet serverskim sustavima poput IBM-a, Della i HP-a, dok bi s druge strane došli do “zdravih serverskih postrojenja” koja bi znatno manje štetila okolišu i na neki način “spasila svijet”.

Mada sve to djeluje pomalo bajkovito i utopistički, prvi rezultati se već pokazuju, jer je Facebook dizajnirao server s napajanjem koje posjeduje efikasnost od 95%, matičnu ploču s uvelike poboljšanim termalnim svojstvima i smanjeno serversko kućište koje omogućuje lakši pristup, transport i postavljanje u data centre.

A ono što je najvažnije, Facebook je pri izradi tog “otvorenog serverskog hardvera” vodio puno računa u smanjenju otpada, kako tijekom procesa proizvodnje, tako i tijekom rada servera u data centrima, te nakon što se serveri “umirove”.

Njihov novi sveučilišni projekt dolazi kao nastavak ovog programa, te je posvećen rastućem problemu zbrinjavanja elektroničkog otpada kreiranjem serverskog kućišta koje će se moći kompostirati nakon zamjene, što znači da bi trebalo biti biorazgradivo, odnosno izrađeno od materijala poput kartona.

Studenti će osim biorazgradivog kućišta, morati koristiti recikliranu elektroniku, a onaj studentski tim čiji dizajn pobijedi na njihovom natječaju, dobit će sva potrebna sredstva od Facebooka kako bi mogao izraditi prototip uređaja.

Open Compute je povodom ovoga izjavio: “Mislimo kako postoji enormni potencijal, jer se serveri ponekad zamjenjuju svake 2 do 3 godine. Mada se čelik iz tih serverskih kućišta obično reciklira, vjerujemo kako treba istražiti dizajne koji će omogućiti učinkovitost uz širenje granica održivosti”.

Početkom ove godine irska tvrtka iameco je prikazala AIO računalo (slika gore) čija vanjština je u cijelosti napravljena od drva, a oko svakog dijela elektronike vodilo se račina da ga se može reciklirati.

Prema njihovim riječima, izrada ovog računala je omogućila smanjivanje “ugljičnog otiska” za 70 posto. U ugljični otisak je uključeno svih šest stakleničkih plinova iz Kyoto protokola: ugljični dioksid (CO2), metan (CH4), dušikov oksid (N2O), hidrofluorougljici (HFCs), perfluorougljici (PFCs) i sumporni heksafluorid (SF6).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...