Francuska tvrtka razvila tehnologiju ‘izvlačenja’ zlata iz otpadne vode

Tvrtka Magpie Polymers iz Francuske razvila je tehnologiju koja može iz vode izvući zlato. Temelji je na postupku koji je 2007. usavršila švicarska Politehnička škola. U procesu se koriste sitne kuglice plastične smole i otpadna voda.

Mala tvrtka smještena nedaleko Pariza razvila je tehnologiju koja može iz vode izvući zlato. Riječ je o Magpie Polymers koja svoj rad temelji na postupku koji je usavršila švicarska Politehnička škola još 2007. godine.

U procesu se koriste sitne kuglice plastične smole i otpadna voda. Zlato, platina i drugi plemeniti metali postupno se zadržavaju na kuglicama i na taj način odvajaju od otpadnih voda. Jedna litra patentirane smole može pročistiti od pet do deset kubika otpadnih voda i prikupiti od 50 do100 grama plemenitih metala, što ima vrijednost od 3.000 do 5.000 eura. No, u maloj francuskoj tvrtki uzimaju samo mikrogram plemenitih metala iz litre vode. Tvrdi to jedan od dvojce osnivača Magpie Polymersa, Nizozemac Steve van Zutphen navodeći kako je to kao da netko izme zrno šećera iz olimpijskog bazena.

 

Pravo vrijeme za biznis

“Plemeniti metali su prisutni u malim količinama u brojnim proizvodima, poput mobilnih telefona i katalizatora. No, jednom kada ti proizvodi budu odbačeni, problem je kako ponovo vratiti te količine plemenitih metala. Neki od tih proizvoda moraju se otopiti kiselinom i vodom i tada se i male količine plemenitih metala moraju izvaditi iz vode, bez obzira na njihovu vrijednost”, pojasnio je Steve van Zutphen za AFP. Ističe kako se metal iz vode može dobiti i drugim tehnologijama, ali da su one preskupe.

Van Zutphen i njegov francuski kolega Etienne Almoric smatraju kako će njihova tehnologija biti zanimljiva rudarskim kompanijama, ali i kompanijama koje troše puno vode. Budući da je potražnja za plemenitim metalima u porastu, jednako kao i cijene, upravo zbog male reciklaže trenutak za ovaj biznis nikad nije bio povoljniji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...