Gašperov-Dujmović: “Tolerancija na nasilje u obitelji ne postoji!”

Danas je u zgradi Županije održan Okrugli stol Odbora za ravnopravnost spolova Županijske skupštine Zadarske županije na temu „Učinkovitost primjene zakona o zaštiti od nasilja u obitelji“. Okrugli stol otvorila je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Zadarske županije Nevena Petani upozorivši na činjenicu da ove godine svakih 20 minuta biva pretučena jedna žena. Petani je također naglasila da je smještaj u skloništima za žene nažalost ograničen, te je pozvala sud da promptno reagira i osigura dodatne kapacitete u kojima bi se udomilo žrtve nasilja.

Ljiljana Gašperov – Dujmović iz PU Zadarske iznijela je porazne podatke u kojima dolazi do izražaja porast počinitelja i kaznenih djela u 2011. godini u odnosu na prethodnu godinu. Također je spomenula hvale vrijednu inicijativu policije koja osposobljava policijske službenike za intervencije kojima će uvelike pomoći žrtvama nasilja u obitelji. Osim toga, apostrofirala je činjenicu da tolerancija na nasilje u obitelji ne postoji.

Dario Vučenović iz Obiteljskog centra Zadar istaknuo je prevenciju kao važan dio priče u nasilju nad ženama. Osim toga, Vučenović je iznio čestu pojavu u kojoj žena trpi nasilje dugo vremena dok se ne odluči prijaviti isto. No u takvoj konstelaciji počinitelj često biva oslobođen optužbe zbog odsustva nasilja u trenutku prijave.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...