Gong: Novim zakonom o lokalnoj samoupravi jača moć lokalnih čelnika, a smanjuje se moć građana

Uoči saborske rasprave o prijedlogu izmjene zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te o lokalnim izborima, GONG upozorava da se predloženim izmjenama zakona umanjuje uloga aktivnih građana i predstavničkih tijela, dok se politička moć neprimjereno koncentrira u rukama izvršnih čelnika.

“Stoga, GONG poziva saborske zastupnike da osiguraju mogućnost biračima i predstavničkim tijelima da pokrenu postupak opoziva (grado)načelnika i župana, uz ublažavanje uvjeta za provedbu referenduma za opoziv; da osiguraju ravnotežu između izvršnih čelnika i predstavničkog tijela prilikom imenovanja na upravljačke i nadzorne funkcije lokalnih tvrtki i ustanova (posebno medija); da ograniče mogućnost kandidiranja za počinitelje specifičnih teških kaznenih djela te da bez odgađanja reguliraju nespojivost dužnosti”, napominje se u priopćenju Gonga.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...