Gotovo 8.000 potpisa za ukidanje ‘Vatikanskih ugovora’

Nakon što je objavljeno da će vjerske zajednice biti rijetki korisnici državnog proračuna nedotaknuti oštrim mjerama štednje budući da će im 2013. godine biti isplaćeno 392 milijuna kuna, čak 120 milijuna kuna više nego ove godine, na sajtu za peticije Change.org je pokrenuta online peticija za raspisivanje referenduma o ukidanju ugovora između Vatikana i Hrvatske, koja je u samo dva dana privukla 7.679 pristaša, a broj potpisnika raste i dalje.

Prema međunarodnom sporazumu sa Svetom Stolicom, Hrvatska će 2013. godine Katoličkoj crkvi isplatiti 288,8 milijuna kuna, odnosno 40 milijuna kuna više nego ove godine. Osim toga, po istoj osnovi će se isplatiti 70 milijuna za dugovanja iz proteklih godina.

Upravo su financijska izdvajanja navedena kao najvažniji razlog raskidanja vatikanskih ugovora. Hrvatska, navodi kreator stranice, za potrebe Katoličke crkve izdvaja previše prijeko potrebnih proračunskih sredstava. Zatim, istaknuto je kako Ugovori zadiru u Ustav RH zbog čega, između ostalog, sekularnost države gubi na značaju. Također nije nevažno da su zbog ugovornog odnosa države i katolika druge vjerske zajednice su u neravnopravnom položaju.

Inicijator online peticije podsjeća da je država sa Svetom Stolicom: Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture; Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi Republike Hrvatske; Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o pravnim pitanjima; Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima.

Osim temeljne isplate koja je vidljiva u proračunu država na temelju ovih ugovora daje znatno veću svotu crkvi koju krije kroz ostale stavke proračuna, kao što su plaće, obrazovanje…

Ukupan iznos koji država isplaćuje zbog Ugovora sa Svetom Stolicom nije 245 milijuna kuna, već doseže milijardu kuna, navodi se podatak koji je objavio alternativni portal H-Alter.

Nužnost za ukidanjem povlaštenog položaja Katoličke crkve u Hrvatskoj inicijator peticije arugumnetira i činjenicom da se ‘Crkva svakodnevno miješa u politički i društveni život građana, čime narušava sekularnost i temeljne slobode nekih građana’, a istodobno se ne drži temelja vjere koju sama propagira.

Katoličkoj crkvi također zamjera licemjerje kad se zalaže za istraživanje zločina 2. svjetskog rata, a pritom zločine crkve (svećenika) prikrivaju i drže neistraženim. Na kraju postavlja pitanje: Zbog čega crkveni porez ne bi plaćali samo oni koji se izjasne da to žele, budući da se u Hrvatskoj više od 90 posto građana smatra katolicima. Takav zakon, podsjeća, uspješno funkcionira u mnogim razvijenim državama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...