HDZ-ovci progovorili o liku i djelu Ive Sanadera: Kako je prešao na tamnu stranu, a mi smo stajali i gledali?

U večerašnjem prvom dijelu dokumentarca “I ružičasto je crno” Anke Bilić Keserović prikazanom na HTV-u brojni su suradnici danas osuđenog bivšeg premijera progovorili o radu s njim i njegovom karakteru do podnošenja ostavke 1. srpnja 2009. godine.

O Sanaderu su u emisiji govorili Jadranka Kosor, Vladimir Šeks, Luka Bebić, Andrija Hebrang, Kolinda Grabar Kitarović, Damir Polančec, Jerko Rošin, bivši predsjednik Stjepan Mesić, ali i oni koji su ga upoznali i s njim surađivali devedesetih – Ivić Pašalić, Vesna Škare Ožbolt te zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack. Većina sudionika emisije s njim je usko surađivala, pokoravala se svakoj njegovoj riječi i oduševljeno mu klicala u Vladi, Saboru i na brojnim drugim priredbama. Njegovi stranački kolege iz HDZ-a, ali i “novinar” više EPH-ovih listova koji se proslavio imaginarnim intervjuom upravo s “Ivom Sanaderom”, Davor Butković, danas su promijenili ton i svojski se trudili istaknuti “tamnu stranu” bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a.

 

“Sanader je svakodnevno komunicirao s glavnim urednicima brojnih hrvatskih medija”

Bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks tako je istaknuo da su Sanadera mediji “uzdizali do božanstva” te da je svakodnevno komunicirao s glavnim urednicima brojnih hrvatskih medija. Njegove riječi je potvrdila i Vesna Škare Ožbolt koja je, kako je poznato, sa Sanaderom prekinula suradnju. Također je rekla da joj je Sanader naredio da “riješi da postane stopostotni vlasnik kuće u Kozarčevoj”.

Tadašnji predsjednik Stjepan Mesić komentirao je aferu Verona u sklopu koje je dogovorena prodaja Plive. “Kada se dogodila Verona, jasno je bilo da se tamo nije našlo društvo da razglaba o glazbi. Vidite što se dogodilo s Plivom”, rekao je Mesić. Podsjećamo, aferu Verona je prije nekoliko godina otkrio upravo Index.

Nekadašnji ministar u Sanaderovoj Vladi Andrija Hebrang rekao je kako je primijetio skupe butelje i slike, ali da, kada bi god pitao premijera o tome, dobio odgovor da je ovaj radio 16 godina u Austriji i da si je tim radom osigurao egzistenciju.

 

Barba Luka: Ima i građana Hrvatske koji imaju pet puta više nekretnina i umjetnina, pa ih nitko ništa ne pita

Jedan od rijetkih Sanaderovih suradnika koji je rekao “da će mu ostati prijatelj bez obzira na sve” je predsjednik Sabora u drugom mandatu HDZ-ove Vlade Luka Bebić. On je u emisiji istaknuo da treba zanemariti Sanadera i njegovu imovinu. “Ima i građana Hrvatske koji imaju pet puta više nekretnina i umjetnina, pa ih nitko ništa ne pita. Koliko je zarađivala njegova žena, pa neka se to istraži, za sve postoje pisani tragovi, sve se može pronaći”, rekao je Bebić. Sanaderova imovina procjenjuje se na 28 milijuna kuna, a u Uskoku su uvjereni da je pribavljena na nezakonit način i traže od Sanadera da dokaže kako je do nje došao.

Ponos EPH-a Davorin Butković prepričao je situaciju koja se, kako tvrdi, dogodila negdje 2006. u Washingtonu prilikom sastanka s Condoleezzom Rice. Kako je rekao, on je sa skupinom novinara prisustvovao sastanku nakon kojega je uslijedila večera “na kojoj je Sanader nakon butelje-dvije previše rekao da HDZ neće dopustiti da se razotkrije slučaj Brodosplit”. Sličnu anegdotu o Sanaderovim bespoštednim odlukama prepričao je i osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš koji je rekao da mu je Sanader jednom prilikom, dok su se vozili zajedno u automobilu, rekao: “Uništit ćemo Euroherc”.

U emisiji je spomenuta i afera dvaput plaćenoga BMW-u oko koje se vrh stranke svojedobno dobrano namučio kako bi je opravdao. I tu je aferu otkrio Index.

Vladimir Šeks prepričao je kako mu je Sanader rekao da neće biti predsjednik Sabora u drugom mandatu HDZ-ove Vlade. “Znaš, odlučio sam da Luka bude predsjednik Sabora, Luka je to zaslužio”, rekao je Sanader, a Šeksa, kako ističe, nije povrijedila njegova odluka, nego način i stil na koji je to izveo “otpuhujući dim cigare i ispijajući gutljaj pića”.

 

“Sanader nije imao previše sluha za gospodarstvo i imao je manje znanja o gospodarstvu nego što je mislio, što je uvijek opasno”

O bivšem premijeru govorila je i njegova nasljednica Jadranka “Kud Ivo, tu i ja” Kosor koja je također isticala apsolutističku crtu njegove ličnosti koja se nije smjela dovoditi u pitanje. Prepričala je kako se Sanader strašno naljutio i vikao na nju kada se konzultirala s tadašnjim ministrom financija Ivanom Šukerom vezano uz proračun. “Sanader nije imao previše sluha za gospodarstvo i imao je manje znanja o gospodarstvu nego što je mislio, što je uvijek opasno”, rekao je njegov ministar gospodarstva Damir Polančec kojemu se bivši premijer danas pridružio u Remetincu.

 

Kosor je na kraju istaknula da je na obljetnici stranke nekoliko tjedana prije podnošenja ostavke naslutila da se Sanader oprašta. “Na obljetnici stranke je održao jedan potpuno drugačiji govor i to je u suštini bio oproštajni govor”, rekla je te dodala da joj nitko od kolega s kojima je tada podijelila taj dojam nije vjerovao.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...