HNS i mjesto potpredsjednika u Vladi preuzet će Pusić: Čačić nakon ostavke otišao u stranku na sastanak

Težak dan za, do jučer, drugog čovjeka u Vladi. Radimir Čačić jučer je osuđen na 22 mjeseca bezuvjetnog zatvora, od čega najmanje pola mora provesti u zatvoru. Vijest je stigla iznenada. Šokirali su se i on i njegov odvjetnik jer praksa je da drugostupanjski sud potvrdi presudu prvostupanjskog ili eventualno umanji kaznu. Ovaj put je bilo drugačije. Iz uvjetne prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva dobio je bezuvjetnu kaznu zatvora. Nema niti prava žalbe, no njegov odvjetnik Čedo Prodanović najavio je kako ipak postoje neke pravne “akrobacije” kojim bi se pokušalo uložiti žalbu.

Mađarski sud kaže da Čačić mora početi služiti kaznu u roku od jednog do dva mjeseca, te da može izabrati hoće li kaznu izdržavati u mađarskom ili hrvatskm zatvoru. Čačić će izabrati hrvatski zatvor.

 

Vijest saznao u avionu

U vrijeme izricanja presude Čačić je s hrvatskom delegacijom i brojnim novinarima bio u avionu, vraćajući se iz Katra, gdje je, kako je sam kazao, Hrvatska uspješno prezentirana katarskim emirima. No, nekoliko minuta prije slijetanja šok. Čačićevi suradnici nikako nisu mogli doći do njega. Pokušali su preko predsjednika Josipovića. Josipović saznaje za presudu te zove Čačića na stranu i govori mu kakva je presuda. Nakon toga odlaze u pilotsku kabinu. Organizira se prijevoz kako bi se izbjeglo novinare, brojni su u avionu, a puno ih je došlo i na aerodrom. Čačić bez riječi napušta avion i sjeda u automobil koji je došao po njega. Mora razgovarati s obitelji, s Milanovićem i odvjetnicima.

 

“Odlazim!”

U 17 sati Čačić i Milanović izašli su pred novinare.

“Svjestan odgovornosti koje imama prema državi, građanima, Vladi i premijeru, kojem zahvaljujem na podršci i natprosječno kvalitetnoj suradnji. Konzekvence su jasne. Ja podnosim ostavku na sve svoje funkcije. Sve drugo što će se dešavati, na privatnom ili političkom planu, vi ćete sigurno o svemu tome biti informirani”, rekao je Čačić. Milanović je dodao da mu je jako žao.

 

Nakon pressice u HNS

Čačić se nakon pressice uputio u HNS gdje je razgovarao sa stranačkim vrhom, no bez Vesne Pusić koja se još nije vratila iz Egipta. Vesna Pusić vjerojatno će preuzeti stranku do stranačkih izbora, a mijenjat će Čačića i u Vladi. U Ministarstvu gospodarstva, Čačića će najvjerojatnije zamijeniti kolega Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva. Pusić će vjerojatno na današnjoj sjednici Vlade biti imenovana potpredsjednicom, a novi ministar trebao bi biti poznat sutra.

 

 

Više o ovoj temi pratite na ovoj poveznici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...