HNS uopće nije briga za hrvatski nogomet

U ponedjeljak je u HTV-ovoj emisiji ‘Nulta točka’ tema bila katastrofalno stanje u hrvatskom klupskom nogometu, ali oni koji bi se o njemu trebali najviše brinuti nisu se pojavili.

Zašto su stadioni prazni? Koji su klubovi bankrotirali? Što radi nogometna mafija? Tko gura regionalnu ligu? Odgovore na ta pitanja trebali smo dobiti u emisiji, ali…

U studiju se nisu pojavili oni koji bi trebali biti najodgovorniji i najzabrinutiji za takvo stanje. Predsjednik HNS-a Davor Šuker nije došao kao ni nitko od njegovih suradnika, a ostali smo uskraćeni i za mogući novi Mamićev šou, jer je i gazda Dinama te član Izvršnog odbora HNS-a također izbjegao ovo neugodno ‘gostovanje’.

Iako su se u emisiji našli novinari, ‘trener svih trenera’ Miroslav Blažević, bivši član komisije FIFA i UEFA-e Duško Grabovac, član Nadzornog odbora Hajduka Ljubo Pavasović Visković, predsjednik nogometnog Sindikata Dario Šimić, nedostajale su glavne ‘face’.

I tako smo u Nultoj točki saznali ono što smo već i znali, kako je Dinamo na desetke milijuna kuna dobivao od Grada, kako je Hajduk 100 ‘milja’ u minusu, (ali njih vesele pune tribine i to što imaju jasan poslovni plan), kako više od 50 posto klubova ne isplaćuje plaće, da klubovi imaju katastrofalnu infrastrukturu i financije…

Naravno, i ono što je poznato i onima koji ne prate hrvatski nogomet, da njime vlada samo jedan čovjek što je ponovno slikovito opisao Ćiro Blažević.

‘Apsolutni gospodar hrvatskog nogometa je Zdravko Mamić. On bira izbornika, predsjednika, sve kontrolira. I ja se pitam kako je to moguće. Kapa mu do poda, jer njemu je uspjelo ono što nije najvećim afričkim diktatorima. Čak se i ministar povukao pred Mamićem i upao je u tu močvaru,’ rekao je Blažević.

Jedno od zanimljivijih izlaganja bilo je od Darija Šimića koji je govorio u kakvoj se situaciji nalaze nogometaši u Hrvatskoj koji zbog krive percepcije nemaju previše simpatija kod javnosti.

‘Velika većina igrača živi jako teško. Znam kako je svuda jako teška situacija, ali za razliku od radnika, nogometaši i kad ne dobivaju plaću moraju svejedno plaćati državi, jer su oni samostalni obrtnici. Većina njih je u strahu, klubovi im duguju i ako oni odu u stečaj neće se naplatiti, a oni će morati podmiriti državu. Sustav je prema njima nepravedan,’ poručio je Šimić.

Uglavnom, kroz cijelu emisiju nismo dobili odgovor tko su pravi krivci za ‘močvaru’ u hrvatskom nogometu, a ni pravo rješenje kako da se sve popravi, jer savjet Duška Grabovca kako ‘treba sve gledati pozitivno, a ne negativno’ u ovakvoj situaciji ne pali.

Oni koji su trebali ponuditi odgovore, a možda i izlaz iz situacije nisu se pojavili, imali su važnijih obveza od hrvatskog nogometa od kojeg jako dobro žive.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...