Hrana koja topi salo i stres

Pitate se kako se riješiti stresa i neželjenih kilograma prije i u vrijeme blagdana? Može li se uopće izbjeći debljanje i strka? Male promjene u prehrani donose spas.

Kako se približavaju blagdani, tako raste i razina stresa. Naravno, tijelo pod stresom povećava proizvodnju hormona stresa, što, zapravo, može povećati nakupljanje sala oko trbuha. To znači da nam tijekom blagdana struk ne širi samo hrana, nego i žurba i stres.

Procjenjuje se da je čak 90% posjeta liječniku povezano sa simptomima koji su barem djelomično povezani sa stresom. Kronični stres može dovesti do gojaznosti, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, pa čak i do depresije. Ipak, dobra vijest je da i male promjene u prehrani mogu smanjiti razinu stresa i istopiti tvrdoglave masne naslage oko trbuha!

U knjizi Belly Fat Diet for Dummies Erin Palinski ističe najbolje namirnice i hranjive tvari za topljenje stresa i masnih naslaga oko trbuha.

 

 Zamijenite jutarnju šalicu kave šalicom zelenog čaja

Odvikavanje od većih količina kave smanjit će razinu stresa i poboljšati mentalne sposobnosti.

Zamjena kave zelenim čajem odličan je način smanjenja stresa i povećavanja količine antioksidansa (koji se bore protiv slobodnih radikala). Smanjeni unos kofeina pomoći će i kod nesanice.

Osim toga, polifenoli iz zelenog čaja, posebno EGCG, imaju termogenička svojstva i povećavaju oksidaciju masti, pokazalo je nekoliko studija. Ustvari, jedna studija je pokazala da pretile osobe koje piju zeleni čaj dok su na dijeti izgube više suvišnih kilograma, a osobito salo oko trbuha! Zeleni čaj pun je moćnih antioksidansa koji smanjuju upalu, te se bore s bolestima i infekcijama!

 

Povećajte unos vitamina C

U slučaju da je razina kortizola, hormona stresa, kronično povišena, dolazi do povećanja pohranjivanja masnoća u predjelu trbuha. Studija je pokazala da vitamin C smanjuje razinu stresa, uravnotežuje krvni tlak i vraća razine kortizola na normalnu razinu nakon stresne situacije, što može spriječiti pojavu kroničnog stresa. A to će spriječiti i nakupljanje masnoća oko trbuha. Dakle, dnevno treba pojesti barem dvije namirnice bogate vitaminom C (naranče, kivi i zelena paprika).

 

Jedite više cjelovitih žitarica

Istraživanja pokazuju da ugljikohidrati potiču mozak da proizvodi više serotonina, hormona koji nas opušta. Jedete li velike količine vlakana, to može pomoći i pri stabilizaciji razine šećera u krvi, što sprečava promjene raspoloženja i kontrolira apetit. Sve navedeno može spriječiti prejedanje, koje se zna javiti sredinom dana ili kasno navečer, a povezano je sa stresom. I svakako povećajte unos žitarica od cjelovitog zrna. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutritionu pokazuje da konzumacija cjelovitih žitarica dovodi do dvostruko većeg gubitka masnih naslaga oko trbuha nego konzumacija rafiniranih ugljikohidrata.

 

Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama

Ne samo da hrana bogata omega-3 masnim kiselinama pomaže u smanjenju masnih naslaga oko trbuha, nego su nova istraživanja pokazala i da omega-3 masne kiseline sprečavaju izlučivanje kortizola i adrenalina. Masna riba, kao što je losos, velik je izvor omega-3 masnih kiselina. Međutim, i biljni izvori, kao što su sjemenke chia, orasi i mljevene sjemenke lana, također su sjajan izvor omega-3 masnih kiselina!

 

Avokado svaki dan

Zbog mononezasićenih masnoća i kalija, avokado snizuje krvni tlak i stabilizira razinu stresa. Studije su povezale i mononezasićene masnoće s gubitkom masnih naslaga oko trbuha. Razlog mogu biti protuupalna svojstava mononezasićenih masnoća. Osim toga, smirivanje kronične upale može spriječiti stres koji potiče nakupljanje masnih naslaga oko trbuha.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...