Hrvatska uz generale: Nadamo se drastično manjim kaznama!

Već godinama Pakoštanci ponavljaju – Gotovina nije kriv. No to, kažu, sada mora izgovoriti Haaški sud. Hoće li? Dva tjedna do konačne presude generalima očekivanja su različita.

Načelnik Pakoštana, koji je Gotovinu redovito posjećivao u Haaškom pritvoru, kaže, osjećaji su snažni, piše RTL.

“Rekao bih da osjećam lagani strah, ali i nadu da će to sve na kraju dobro završiti”, kaže Milivoj Kurtov.

S Gotovinom se u četvrtak navečer čuo njegov kum, Željko Dilber. Iako u tom trenutku nisu znali datum presude, general je, kaže, ponovio svoj stav.

“Njegov je stav – sve je u Božjim rukama. I drugih komentara nema. Bit će to dugih 15 dana”, otkriva Dilber.

I Gotovinini suborci iz Zadra žele bili optimisti, no sumnjaju u oslobađaju presudu. Nadaju se da će generala bar osuditi na manje od sedam godina koliko je već u pritvoru.

“Svi mi se iskreno nadamo da će ona nepravedna presuda biti ukinuta. Odnodno da će general biti oslobođen”, nada se Danijel Kotlar.

I suborci i prijatelji generala Mladena Markača, oprezni su u procjenama.

“Presuda generalu Markaču i Gotovini je prije svega politički intonirana, prvostupanjska. Hoće li se odmak napraviti u drugom stupnju veliko je pitanje, jer na ovom području potrebna je ravnoteža između agresora i žrtve”, smatra Željko Sačić.

U moru pesimizma, prije godinu i pol oslobođeni general Ivan Čermak misli drukčije.

“Baš sam neki dan razgovarao sa Markačem i baš smo razmišljali kad će biti presuda. To je zapravo jako brzo i to mi se čini dobro. Nadam se da je sudsko vijeće prihvatilo dokaze u žalbenom postupku i nadam se da će kazne biti drastično smanjene”, kaže Čermak.

A bivša premijerka koja ga je lani dočekala, kaže, od prvostupanjske presude učinjeno je mnogo.

“Vjerujem da će i gospodin Milanović postupiti kao što sam i ja prošle godine kad je izrečena oslobađajuća presuda gospodinu Čermaku i poslati Vladin zrakoplov kako bi što prije bili u okrilju svojih obitelji”, rekla je Jadranka Kosor.

A obiteljima dvojice generala sada je važan samo jedan trenutak – 9 sati, 16. studenog.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...