Hrvatske tvrtke izgubile 15 milijuna eura

Šećerni rat između Hrvatske i Srbije oko repe, koju su hrvatske tvrtke ugovorile na oko 10.000 hektara vojvođanskih njiva, okončan je, čini se, srpskom odbijenicom za partnerstvo na 18. međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2013.

Nakon što je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić tamošnjem Ministarstvu poljoprivrede i Privrednoj komori uputio otvoreno pismo da preispitaju odluku o zabrani izvoza šećerne repe u Hrvatsku, ”o čemu će ovisiti i opstojnost srpskog partnerstva na Viroexpou”, partnerstvo dogovoreno u srpnju ove godine je raskinuto, što Tolušić tumači time da je srpskoj strani lakše bilo pobjeći od problema nego ga riješiti i pomoći hrvatskoj strani.

”Štete su, prema neslužbenim informacijama, između 12 i 15 milijuna eura, od čega je velik dio nanesen virovitičkoj šećerani”, kaže Tolušić.

Drenislav Žekić, direktor hrvatskog ureda Privredne komore Srbije, rekao je da je takav odgovor bio jedini moguć na uvjetovano pismo župana Tolušića, tim više što su za rješavanje spora oko repe mjerodavna bila ministarstva poljoprivrede dviju zemalja, a ne županije. Srpskih tvrtki, dakle, u organizaciji Privredne komore Srbije, neće biti na Viroekspou 2013, piše Večernji list.

Direktor Tvornice šećera iz Osijeka Ilija Nedić, tvrdi kako je Srbija, bez obzira na pritiske iz hrvatske Vlade, pregovore pa i ocjenu povjerenika EU u Srbiji, prekršila pravila CEFTA-e i sporazum o zaštiti ulaganja između dviju zemalja. Samo jednom vojvođanskom proizvođaču osječka je šećerana avansno platila i tri milijuna eura.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...