I HDZ i SDP vjeruju u izbornu pobjedu

Lokalni izbori u Zadru bit će bitka za neodlučne birače između HDZ-a i SDP-a u kojoj će značajan rezultat ostvariti jedino još laburisti, dok najbolju nadu ostalim strankama predstavlja predizborno udomljavanje u jednom od dva tabora. Ovakav scenarij proizlazi iz rezultata ankete koju je za emisiju HTV-a „Nulta točka” provela agencija Promocija plus. U HDZ-u i u SDP-u rezultatima ankete su zadovoljni, a isto vrijedi i za laburiste, no u HSP-u „Dr. Ante Starčević” iznimno su sumnjičavi po metodologiji po kojoj je ona rađena, piše Zadarski list.

 

Izvjestan samo Bilić

Zadarski ispitanici su, na uzorku od njih 600, kad su u pitanju izbori za Gradsko vijeće, HDZ-u dali 26,1%, a SDP-u 24,7% glasova. Hrvatski laburisti dobili su 6,7% anketnih glasova, HSP dr. „Ante Starčević” 2,9%, HSP 2,2%, a HNS 1,8%; 2,5% birača po ovoj bi anketni glas dalo neovisnoj listi, a neodlučnima se izjasnilo 27,4% ispitanika. Neovisna lista anketiranima je, pri tom, bila ponuđena kao koncept, a ne kao konkretna lista nekog kandidata.

Kad su u pitanju izbori za gradonačelnika agencija je ispitanicima ponudila Božidara Kalmetu (HDZ) koji je dobio 31,2% ispitaničkih glasova, Ivu Bilića, nestranačkog kandidata koalicije SDP-HNS, koji je dobio 25,9%, Vedrana Uraniju kao kandidata Hrvatskih laburista – Stranke rada kojem su ispitanici dali 14,7% glasova, haesesovku Irenu Devčić koja je dobila 4,3%, i neovisnog Rena Sinovčića koji je dobio 3,1% glasova. U rubrici „ostali” glasovalo je 2% ispitanika, a neodlučnima je ostalo njih 18,8%. U pretpostavljenom drugom krugu u kojem bi se nadmetali Kalmeta i Bilić, HDZ-ov bi kandidat, po rezultatima ankete, dobio 42,7% glasova, a kandidat SDP-ove koalicije Bilić 41,5%, dok bi u tom slučaju neodlučnih bilo 15,7%.

No, vezano uz spomenute kandidate, u ovom je trenutku jedino sigurno kako će se Ivo Bilić natjecati za dužnost prvog čovjeka Zadra, te kako Vedran Uranija to neće učiniti.

 

 

Probni balon Kalmeta

– Gradski odbor još nije raspravljao o kandidaturi za gradonačelnika, pa to znači da nikakve odluke nije ni bilo, kratko je na pitanje hoće li kandidat, zaista biti Kalmeta odgovorio predsjednik zadarskog HDZ-a i aktualni zadarski gradonačelnik Zvonimiri Vrančić.

– Što se tiče ankete, drago mi je vidjeti da je HDZ, ipak najpopularnije stranka u Zadru i da osvaja najveći postotak glasova, dodao je Vrančić.

Upitana hoće li biti kandidatkinja HSS-a za gradonačelnicu, Irena Devčić bila je jednako neodređena.

– Ni jedan kandidat još nije služben, rekla je.

– Ono što prvo primjećujem jest da je gotovo trećina biračkog tijela neodlučna, što znači da imamo još puno prostora da svoje kandidate i programe približimo građanima Zadra u narednih šest mjeseci koliko je ostalo do izbora. Sigurna sam da će tada veliki dio ovih, danas neodlučnih birača, prihvatiti kandidata Ivu Bilića i program SDP-a. Naravno da smo zadovoljni ovim prvim rezultatima ispitivanja raspoloženja građana jer je Ivo Bilić, koji je u političkom životu, uvjetno kazano, relativno nepoznat, izjednačen s najjačim kandidatom HDZ-a. Upoznavanje građana s Ivom Bilićem i s onim što on kao gradonačelnik nudi, dodatno će ojačati poziciju našeg kandidata i SDP-a, ustvrdila je Omerka Šarić Frantin, članica Predsjedništva zadarskog SDP-a.

 

Čulina zadovoljan, Dvorski sumnjičav

– Anketa koja pokazuje da smo treća stranka u Zadru potvrda je našega ispravnog rada tim više, što ne samo da smo treći, nego čvrsto držimo tu poziciji s obzirom na to da je četvrta stranka daleko iza nas. To pokazuje da je naša politika prepoznata kao ona koja je u interesu građana i tako ćemo nastaviti. Vjerujem kako nam je Vedran Uranija bio dobar izbor jer nitko pri prvom spomenu nije imao toliki postotak prihvaćanja od strane građana i siguran sam da bismo s njim kao kandidatom, uz kvalitetnu prezentaciju njegova rada u simbiozi s našim, bili ne samo u situaciji da uđemo u drugi krug, nego bismo bili i favoriti na izborima za gradonačelnika, ocijenio je Drago Čulina, predsjednik zadarskog ogranka i županijske podružnice Hrvatskih laburista – Stranke rada.

– S obzirom na to da je još trideset posto neodlučnih građana, vjerujem da ćemo među njima imati velik broj glasača, a oni nisu neodlučni zato što ne znaju bi li glasovali za HDZ ili za SDP, nego za koga bi od drugih. Moje je mišljenje da je namještena anketa jer se javno mnijenje kreira samim anketiranje i ako onaj koji postavlja pitanje nekoj stranci ne stavi kandidata za gradonačelnika, onda i rejting te liste malo pada. Mislim da je to sve instruiran,o jer je kao kandidat laburista predstavljena osoba koja uopće nije kandidat i da laburisti neće dobiti toliko glasova koliko piše, a mi ćemo imati dvostruko više jer smo osnovali puno mjesnih ogranaka i organizaciju dignuli na visok nivo, komentirao je Rudolf Dvorski, dopredsjednik HSP-a „Dr. Ante Starčević”.

 

 

VLADIMIR KOVAČEVIĆ ZA ŽUPANA?

Prije dva dana, na osnivanju ražanačkog HSP-a „Dr. Ante Starčević”, dopredsjednik ove stranke Rudolf Dvorski je rekao kako će za župana Zadarske županije kandidirati čovjeka iz ražanačkih redova.

Na pitanje je li riječ o Vladimiru Kovačeviću, vijećniku u Županijskoj skupštini, Dvorski je kazao kako to ne može potvrditi, ali i kako je Kovačević „vrlo izgledan kandidat”.

 

 

HDZ BI “RUŽINE PRAVAŠE”

Iz izvora bliskih dvjema strankama može se saznati kako bi zadarski HDZ rado proširio sporazum koji je sklopio s HSP-om „Dr. Ante Starčević” o suradnji na izborima za Europski parlament i sljedeće domaće parlamentarne izbore. No, zadarski „Ružini pravaši”, koji su dobrim dijelom potekli iz HSP-a, neskloni su prihvatiti ovakvu koaliciju. Ipak, u slučaju direktive s vrha stranke to bi se, navodi naš izvor, moglo promijeniti.

 

 

LABURISTI NEĆE U UTRKU ZA GRADONAČELNIKE

Laburisti u Zadru neće, nakon odustajanja Vedrana Uranije, čini se, imati gradonačelničkog kandidata.

– Nama nije primarni cilj imati kandidata za gradonačelnika. Imali smo razgovore s više osoba i samo je Vedran Uranija u potpunosti odgovarao našim političkim postulatima. Ovog trenutka smo bliži tome da nećemo imati kandidata za gradonačelnika Zadra, ali ćemo se zato, s još većom pozornošću, posvetiti izborima za predstavnička tijela Grada Zadra, Zadarske županije i gradova Biograda i Benkovca gdje, također nećemo ići s kandidatima za gradonačelnike, rekao je Drago Čulina.

 

URANIJA ODUSTAO ZBOG OBITELJSKIH RAZLOGA

– Nakon drugog premišljanja zahvalio sam se na prijedlogu kandidature i to isključivo iz obiteljskih razloga koje ne bih javno elaborirao. Iznimna mi je čast što sam bio predložen kao kandidat od strane i Drage Čuline i Dragutina Lesara, jednog od vodećih hrvatskih političara i karizmatskog sindikalista. To sam doživio kao jedno od najvećih priznanja nakon primanja Nagrade Grada Zadra. Oni stvaraju treću političku opciju koja afirmira rad i poštenje i siguran sam, pa i zbog fantastičnih rezultata u anketi, da bismo mi pobijedili ove vrlo dobre kandidate Bilića i Kalmetu, rekao je Uranija.

– Mi smo, s obzirom na to da Vedran Uranija na konkretan način vodi brigu o ljudima koji su obespravljeni, te na to da je u žarištu naše politike radnik, prepoznali u njemu čovjeka koji postupa u skladu s onim što je naša politika. On uvažava laburiste, jednako kao i mi njega, i vrlo brzo smo se dogovorili o suradnji, no on je potom, zbog obiteljskih razloga, zatražio da odustane što smo mi uvažili. Time naša suradnja nije prestala. Ona sada počinje u drugim oblicima, a u kojima – to ćemo vidjeti, kazao je Čulina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...