I Mac prelazi na ARM?

Prema pisanju na Bloombergu, Apple intenzivno radi na testiranju mogućnosti da čitav Mac OS X prebaci na ARM procesore. Tvrtka je do sada, naime, promijenila tri procesorske arhitekture. Počela je s Motorolinim procesorima serije 68xxx, da bi se prebacila na PowerPC u 1994., a zadnjih sedam godina su na Intelovoj x86 arhitekturi. Najzanimljivije od svega je da je Apple svaki puta uspješno, uglavnom uz minimalne šokove za svoje korisnike, uspio napraviti ovako fundamentalne tranzicije, po čemu nema premca u računalnoj industriji.

Prema analitičarima iz Bloomberga, ako se tranzicija na novu procesorsku arhitekturu i dogodi, to će biti najranije za nekoliko godina, ali je vrlo moguća. Poznato je da je iOS zasnovan na osnovnom kodu OS X-a, a izvodi se na ARM-u na kojem je Apple započeo testiranja i rekompajliranja još 2007.

Kako su trenutno najpopularniji Appleovi proizvodi baš oni koji koriste ARM-ovu arhitekturu za glavni procesor, a ne prijenosnici i stolna računala bazirana na Intelu, ne postoji stvarna prepreka da se Apple odvaži napraviti i taj korak i posve prijeđe na ARM u svim segmentima svoje ponude.

Za razliku od Microsofta za kojega se očekuje da će podržavati paralelno razvoj istih aplikacija i za x86 i ARM, sada kada su izašli Windowsi 8 i Surface i Surface Pro tableti, Apple će se vjerojatno okrenuti samo jednoj procesorskoj platformi kao što je to i do sada činio, i to uspješno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...