Iduće godine stagnacija, oporavak tek 2014.

Europska komisija predviđa Hrvatskoj pad BDP-a od 1,9 posto ove godine te u prognozama navodi da će sljedeću obilježiti stagnacija s nultom stopom rasta.

Početak oporavka očekuje se tek u 2014. godini, kada bi nam BDP, ako se ove prognoze ostvare, trebali porasti za 1,4 posto. Ta je procjena Europske komisije za Hrvatsku objavljena danas u Bruxellesu u sklopu jesenskog izvješća o europskom gospodarstvu.

U izvješću se daju procjene za sve zemlje članice, za Hrvatsku kao pristupnicu te za zemlje kandidate. Zanimljivo je da Komisija za sve druge zemlje sa statusom kandidata osim za Srbiju, koja će ove godine imati pad od 1,2 posto, predviđa pozitivan tijek rasta i za 2012. i za sljedeće dvije godine. To se odnosi na Island, Tursku, Makedoniju i Crnu Goru. Sloveniji je Komisija predvidjela pad od 2,3 posto za ovu godinu, a od 1,6 za iduću.

EK navodi da je Hrvatska u prvoj polovici 2012. imala realan pad BDP-a od 1,7 posto, a za cijelu ovu godinu iznosit će 1,9 posto.

Gospodarska aktivnost je stagnirala, turizam je zabilježio rast uz ionako dobru sezonu prethodne godine, a na porast proizvodnje vjerojatno će utjecati ekstremne ljetne suše, objašnjava Komisija.

Kao problem spominje i sve veću nezaposlenost , što je trend koji će se, prema istoj prognozi, nastaviti i sljedeće godine. Pad nezaposlenosti mogao bi se zaustaviti tek 2014., predviđa EK.

Stagnaciju i pad aktivnosti u hrvatskom gospodarstvu Komisija u izvješću povezuje i s padom gospodarstva u mnogim državama Europske Unije koje su najvažniji trgovinski partneri Hrvatske.

U sljedeće dvije godine očekuje se da će gospodarske aktivnosti biti podržane stranim ulaganjima. Vlada promiče kapitalnu potrošnju državnih poduzeća, posebno u energetskom sektoru i transportu, ističe se u izvješću, u kojem se procjenjuje da bi članstvo Hrvatske u EU u drugoj polovici 2013. godine moglo potaknuti privatne investicije.

 

EBRD: Morate nastaviti s reformama

Hrvatska bi iduće godine trebala nastaviti s reformama da potakne gospodarski rast i pripremi se za članstvo u Europskoj Uniji, konstatirala je Europska banka za obnovu i razvoj u izvješću o tranziciji. Dovršetak pristupnih pregovora s Europskom Unijom prekretnica je za Hrvatsku, konstatira EBRD, ukazujući na potrebu jačanja institucionalnih kapaciteta za povlačenje novca iz fondova EU. Uz to, prijeko je potrebno poboljšati konkurentnost hrvatskoga gospodarstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...