Izabrane tvrtke u kojima bi svi željeli raditi

Studenti ekonomije iz cijeloga svijeta već su četvrtu godinu zaredom izabrali Google kao kompaniju najatraktivniju za rad. Ova velika tehnološka kompanija mlade privlači visokim plaćama, ali i radnim okruženjem.

Internetski div isplivao je na sam vrh liste najpoželjnijih poslodavaca u anketi koju je među studentima poslovnih škola u 12 zemalja najvećih svjetskih gospodarstava provela konzultantska tvrtka Universum. Deseci tisuća studenata izjasnili su se da bi željeli raditi baš u Googleu.

Osim tehnoloških kompanija, studentima su još atraktivne velike banke, ali i računovodstveno-konzultantske tvrtke, poput KPMG-a. Zajednička svim najpoželjnijim poslodavcima je činjenica da su se na tržištu uspjeli nametnuti kao inovativne tvrtke.

 

In su inovativne tvrtke

Camille Kelly, potpredsjednica odjela za brendiranje poslodavaca u Universumu, objašnjava zašto su inovativne tvrtke studentima koji su sudjelovali u istraživanju najzanimljivije.

“Inovacija za njih znači nove izazove i nakon studiranja, ali i mogućnost da će nastaviti raditi na najsuvremenijim tehnologijama”, kaže Kelly.

Od ukupno 13 kompanija s liste Universuma, pet ih se našlo na listi 100 najinovativnijih kompanija u svijetu koju je sastavila Zaklada Thomson Reuters.

Svih 13 tvrtki koje su studenti izabrali za najatraktivnije poslodavce ujedno su i moćni svjetski brendovi. Riječ je o kompanijama koje su se našle na ovogodišnjoj listi 100 najvrednijih brendova po izboru konzultantske kompanije Interbrand.

 

Idealno radno okruženje

Zašto je Google najatraktivniji? Odgovor je ponudio magazin Fortune, koji je i u 2012. Google stavio na prvo mjesto među 100 najboljih američkih tvrtki za rad.

Navode da su zaposlenicima internetskog diva na raspolaganju sportski sadržaji, poput teretane, kuglane, a unutar ogromnog kompleksa popularno nazvanog Googleplex je i 25 kafića.

Google je i idealno radno okruženje kakvo se vrlo rijetko sreće. Kompanija uspješne nagrađuje bonusima, i to ne samo menadžment, nego sve zaposlenike koji to zasluže. Osnovna godišnja plaća programera zaposlenog u ovoj kompaniji u 2012. godini iznosila je oko 128 tisuća dolara, što je znatno iznad prosječne zarade njihovih kolega u drugim tehnološkim kompanijama. Oni godišnje zarađuju nešto manje od 93 tisuće dolara.

Lista najatraktivnijih poslodavaca po izboru studenata koji su sudjelovali u istraživanju Universuma.

  1. Google
  2. KPMG
  3. Procter & Gamble
  4. Microsoft
  5. Deloitte
  6. Ernst & Young (konzultantska tvrtka posluje i u Hrvatskoj)
  7. PwC (računovodstvena tvrtka PricewaterhouseCoopers)
  8. JP Morgan Chase
  9. Coca-Cola
  10. Goldman Sachs
  11. Apple
  12. L’Oréal
  13. BMW
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...