Izrael krenuo na Gazu

S palestinskim raketama koje i dalje pljušte po Izraelu nije trebalo dugo čekati na odlučniji potez Tel Aviva. Zato je izraelska vojska dobila naredbu da krene prema pojasu Gaze, a ministarstvo obrane je pozvalo oko 30.000 rezervista da se hitno jave u svoje jedinice kako bi se proširila operacija.

Ministar odbrane Ehud Barak izjavio je da je izdao naređenje vojci da kompletira rezervne jedinice zbog mogućih aktivnosti u Gazi, prema kojoj je u posljednjem valu krenulo najmanje petnaestak teških kamiona, na kojima su bili tenkovi i druga oklopna vozila, i veliki broj autobusa s vojnicima.

Visoki vojni dužnosnici izjavili su da se, za sada, radi o pripremama za kopnenu operaciju u pojasu Gaze, ali su istaknuli da odluka o tome još nije donijeta.

Egipatski premijer Hišam Kandil posjetit će u petak pojas Gaze u trenutku eskalacije nasilja u tom palestinskom području i na jugu Izraela.

‘Egipatsko vodstvo informiralo nas je da će premijer Hišam Kandil posjetiti Gazu, u pratnji većeg broja ministara. Pozdravljamo taj posjetu i poštujemo taj hrabri stav’, rekao je glasnogovornik Hamasa Taher al Nunu za AFP.

Posjet ‘potvrđuje podršku egipatskog čelništva, vlade i naroda za palestinski narod u sjeni izraelskog rata protiv njega u Gazi’, dodao je, najavivši da će se Kandil sastati s premijerom Ismailom Hanijeom iz Hamasa.

Šef egipatske diplomacije Muhamed Kamel Amr pozvao je prethodno SAD da odmah intervenira kako bi se okončala izraelska agresija u Gazi, prenio je Reuters.

‘Hišam Kandil putovat će u Gazu izraziti našu podršku palestinskom narodu i da vidi što im (Palestincima) je potrebno’, rekao je Jaser Ali, glasnogovornik egipatskog predsjednika Mohameda Morsija, prenijela je agencija AFP.

U pratnji egipatskog premijera Gazu će posjetiti i brojni pomoćnici egipatskog predsjednika Mursija, kao i ministar zdravstva Mohamed Mustafa Hamed, dodao je Ali.

SAD je optužio Hamas za eksploziju nasilja u Gazi nakon što su brojne rakete ispaljene na Izrael u znak odmazde za ubojstvo zapovjednika vojnog krila Hamasa.

Izražavajući žaljenje za žrtve na obje strane glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je da nema opravdanja za nasilje od strane Hamasa, naglasivši da to ne pomaže Palestincima. Francuska je u međuvremenu također rekla da Izrael ima pravo na obranu, a objavljeno je i kako je francuski predsjednik Francois Hollande ‘stupio u direktni kontakt s Netanjahuom i Mursijem’.

U izraelskim zračnim udarima na pojas Gaze u roku od dvadeset sati broj palestinskih žrtava u najnovijem valu nasilja povećan je na 16, od kojih petoro djece, a 120 ljudi ranjeno.

S palestinskog područja ispaljeno je oko 250 raketa na Izrael i ubijeno je troje Izraelaca, a petoro je ranjeno.

Među ranjenima su jedan četverogodišnji dječak i dvije bebe, priopćilo je izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova. Među ubijenima na palestinskoj strani u posljednja dva dana je i jedanaestomjesečni sin kamermana BBC-a, koji je i sam zadobio kritične ozljede.

Od eskalacije nasilja, nakon ubojstva zapovjednika vojnog krila Hamasa Ahmeda al Džabarija u izraelskom zračnom napadu, u četvrtak poslijepodne, izraelska vojska je izvela 150 udara na Gazu, naglasila je vojna glasnogovornica.

U istom razdoblju na Izrael je palo 195, a 48 presrelo raketni štit Čelična kupola. Takvo nasilje se ne pamti u gotovo četiri posljednje godine.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu najavio je nakon ubojstva Džabarija da je izraelska vojska spremna ‘pod svaku cijenu’ proširiti operaciju nazvanu Stub obrane.

Vojno krilo Hamasa je na Twitteru poručilo: ‘Naše blagoslovljene ruke će dospjeti do vaših lidera i vojnika gdje god bili (Vi ste otvorili vrata pakla na sebe),’

Glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri upozorio je da će ‘Izrael zažaliti trenutak kada je čak i pomislio da to napravi’.

Izrael je inače ranije u ciljanim ubojstvima likvidirao nekoliko istaknutih vođa Hamasa, uključujući i osnivača i duhovnog vođu te islamističke organizacije šeika Ahmeda Jasina, 2004. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...