Izrael pozvao stanovnike Gaze da “zbog svoje sigurnosti” napuste domove

Napokon je dogovoreno sklapanje primirja u Pojasu Gaze, objavili su palestinski i egipatski dužnosnici. Međutim, ono što zabrinjava je izostanak izraelske strane u objavi toga dogovora.

Egipatski predsjednik Mohamed Mursi koji je vodio pregovore rekao je kako očekuje da će izraelski zračni napadi prestati u utorak navečer. Vijest o primirju je BBC-u potvrdio i dužnosnik Hamasa. Izrael još nije komentirao vijest, ali u pričuvi ima vojsku za kopnenu invaziju.

Iako je u ponedjeljak navečer pod pritiskom međunarodne zajednice izraelska strana na jedan dan odlučila obustaviti zračne napade na Pojas Gaze, analitičari su objavili da je evidentno da nakon isteka dogovorenog roka kreće jaka ofenziva. Egipat i Palestina sada tvrde da je sklopljeno novo primirje.

 

 

Izrael za vrijeme primirja lecima poziva stanovništvo Gaze na napuštanje domova

Danas su izraelske zračne snage širom Gaze stanovništvu pobacale letke u kojima im savjetuju da odmah napuste svoje domove te da se klone ciljeva gdje se kriju militanti! “Radi vaše vlastite sigurnosti savjetujemo vam da odmah napustite svoje domove”, navodi se u lecima, a stanovništvu se savjetuje i kojim cestama da se evakuiraju na sigurno.

Nakon isteka primirja Izrael ne samo da planira nastaviti s intenzivnim zračnim napadima na Pojas Gaze već je sve spreman i za kopnenu ofenzivu. Izraelci su odlučni u namjeri da “istrijebe” militante iz Pojasa Gaze.

 

Ni Hamas ne miruje: Pogubili one koje sumnjiče za suradnju s Izraelom, leševe vukli po cesti “za primjer drugima”

I dok međunarodna zajednica poziva na primirje, a Ujedinjeni narodi šalju apele da se zaštite civili, Hamas se na najgori mogući način obračunava s onima za koje sumnja da surađuju s Izraelom. Danas su u Gazi pogubili nekoliko ljudi, a potom su njihova tijela vezali za motocikle i vukli ih glavnim ulicama Gaze “za primjer drugima”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...