Jalta, Jalta oduševila Zadrane!

Hram košarke, dvorana Krešmira Ćosića, večeras je, s početkom u 20 sati, udomaćila najpoznatiji hrvatski mjuzikl Jalta, Jalta u izvedbi kazališta Komedija. Oko 4000 posjetitelja, večeras je uživalo i zapjevalo uz poznate hrvatske skladbe kao što je Neka cijeli ovaj svijet, koju je skladao naš popularni skladatelj Alfi Kabiljo.

Dva i pol sata, koliko traje mjuzikl, građani su pomno pratili razvoj događanja na daskama koje život znače. Posjetitelji nisu krili oduševljenje te su nerijetko razne scene mjuzikla bodrili glasnim pljeskom.

Oduševljenje mjuziklom, posebice Sandrom Bagarić koja utjelovljuje lik Nine Filipove, domarke vile Aramovski te Grišom, ruskim sobarom, čiji lik utjelovljuje Đani Stipaničev gledatelji nisu krili, tako su kraj mjuzikla popratili dugotrajnim pljeskom jedva puštajući aktere na zasluženi odmor.

Podsjetimo, mjuzikl Jalta, Jalta praizvedbu je doživio 28. prosinca 1971. godine, a premijeru 7. siječnja 1972. godine. U manje od mjesec dana od premijere Jalta je zabilježila 100 izvedbi, a do posljednje izvedbe 11. siječnja 1995. godine odigrana je 534 puta, od toga 484 puta u Zagrebu. Komedijin ansambl izvodio je Jaltu. Jaltu diljem bivše države. Čak 17 puta igrala je Jalta u Sloveniji na Ljubljanskim križankama i 14 puta u Italiji, od toga 10 puta s velikim uspjehom u tršćanskom Teatru Rossetti na talijanskom jeziku. Koncem 1998. godine doživjela je Jalta i novo koncertno uprizorenje u dvorani Vatroslava Lisinskog u kojem su zajedno nastupili „stara garda“ i „mlade snage“. Igrala je Jalta i u Sarajevu, Zenici, Rijeci, Osijeku, Subotici, Beogradu, Oslu, Beču… U vrijeme od 1971. godine pa do 1995. godine Jalta je u Komediji izvedena u jednoj jedinoj postavi.

Tema Jalte, Jalte odigrava se od 4. do 11. veljače 1945. godine u gradu Jalti na južnoj strani poluotoka Krima, u vrijeme kad se tamo održavala konferencija na kojoj su ratni pobjednici Churchill, Roosevelt i Staljin podijelili svijet. No, to je tek povod, povijesni okvir Grgićevu libretu. Glavni likovi Jalte nisu svjetski moćnici, već mali, obični ljudi, sobari velikih moćnika Larry, Staneley i Griša koji se brinu za njihovo vladarsko rublje. Dok njihove gazde kroje svoje karte, i njihovi sobari žele dijeliti svijet. No, na njihovoj karti, za razliku od karte njihovih vladara, na hladnom i dalekom Antartiku postoji jedna mala zelena livada puna cvijeća koja se ne da podijeliti jer pripada svima. Ta je livada „ljudski san“….

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...