Jeftin i brz HIV test pomoću nanočestica

Znanstvenici Imperijalnog koledža u Londonu proizveli su jednostavan, brz i učinkovit HIV test koji je pouzdaniji i 10 puta jeftiniji od postojećih metoda.

Test koristi nanotehnologiju kako bi proizveo rezultate vidljive golim okom, te predstavlja veliku nadu za nerazvijene zemlje u kojima se problemi s AIDS-om produbljuju zbog nepostojećih testova, jer je tamošnjim zdravstvenim organizacijama postojeća tehnologija za testiranje preskupa da bi si je mogli priuštiti.

Novi test funkcionira na taj način da se pacijentovom uzorku krvi dodaje otopina zlatnih nanočestica. Ukoliko nanočestice dođu u kontakt s HIV biomarkerom pod imenom p24, spajaju se u atipičan uzorak koji promijeni boju u plavu, ukazujući na pozitivan rezultat testa. Ako p24 nije prisutan, zlatne nanočestice se odvajaju i zauzimaju sferične oblike, što mješavini stvori crvenu boju, čime signalizira negativan rezultat.

Profesorica biotehnologije, voditeljica projekta Molly Stevens kaže kako se test može prilagoditi i za druge bolesti, uključujući malariju, sepsu, rak prostate i tuberkulozu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...