Kasap: “Napravit ćemo sve da se Zadru ne dogodi sudbina Hajduka”

U dvorani Krešimira Ćosića 30. studenog u 18 sati neće se igrati utakmica, ali bit će to iznimno važan datum u povijesti Košarkaškog kluba Zadar. Tada će se, naime, održati osnivačka skupština Športskog dioničkog društva Košarkaškog kluba Zadar. Dosadašnje funkcioniranje kluba kao Udruge građana postat će stvar prošlosti.

Klub je praktički pred završetkom procesa preoblikovanja. Nakon osnivačke skupštine, uslijedit će upis u sudski registar. To se očekuje kroz mjesec prosinac i onda ćemo imati novu tvrtku, čiji će najveći dioničar biti Grad Zadar, kaže Darko Kasap, predsjednik povjerenstva za preoblikovanje kluba i budući član Nadzornog odbora, piše Zadarski list.

Na skupštini će se odabrati sedmorica članova Nadzornog odbora, a to bi, uz Kasapa, trebali biti Ante Babić, Dario Jurin, Joško Jurin, Željko Predovan, Danijel Mikulić i Lovre Peraić.

Nadzorni odbor će na prvoj sjednici, koja će se održati isti dan ili dan kasnije, odabrati direktora kluba. Treba napraviti jasnu razliku između predsjednika Nadzornog odbora i direktora kluba. Prema funkcioniranju, direktor će zamijeniti dosadašnjeg predsjednika Uprave, Edvina Šimunova, a NO će funkcionirati kao NO u svim drugim trgovačkim društvima.

Tko će biti novi direktor?

Već imamo nekoliko imena, o kojima se razmišlja, ali još nismo definirali način na koji ćemo izabrati direktora. Nije isključena ni mogućnost natječaja.

Sportski direktor će i nakon preoblikovanja ostati Branko Skroče.

Apsolutno. Što se Grada Zadra, kao većinskog vlasnika tiče, Branko Skroče ima punu potporu. Moje je skromno mišljenje da radi jako dobar posao. Imamo dobro složenu momčad, u skladu s mogućnostima, koja je na dobrom putu da ispuni zadani cilj, ostanak u ABA ligi. To je, uz financijsku konsolidaciju kluba, ključ ove sezone.

Koliki će u postocima biti vlasnički udio Grada Zadra u KK Zadar?

Grad će sada postati najveći dioničar s otprilike nešto više od 40%. No, vrlo brzo će, po dobivanju ugovora s Vladom Republike Hrvatske, doći do dokapitalizacije društva. Odnosno, 31 milijun kuna poreznih obveza pretvorit će se u dionice Grada, koji će tada postati gotovo 90 postotni vlasnik kluba.

Što će Zadar napraviti da ne završi kao Hajduk, koji je nakon preoblikovanja, lošim poslovanjem upao u još veće financijske probleme?

To će ovisiti o novom direktoru kluba i o Nadzornom odboru. Ono što se dogodilo Hajduku je dobro upozorenje kako ne bi trebalo funkcionirati. Siguran sam da će budući direktor i NO napraviti sve da u Zadru do toga ne dođe. Jasno se zna koji su naši ciljevi u ovom razdoblju, a kada malo prođe ova gospodarska kriza i recesija, siguran sam da će biti bolja budućnost i za KK Zadar. Jako je bitno, a na tome će direktor i NO sigurno inzistirati, okretanje mladim igračima i vlastitom omladinskog pogonu. Ovo područje je oduvijek bilo bazen mladih talentiranih košarkaša i to je velika stvar, koju klub u budućnosti mora znati na pravi način iskoristiti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...