Koje je dijete najbolje izbjegavati

Lijepo je biti vitak, ali lijepo je biti i zdrav. Pripazite da u svojoj borbi za mršavost ne narušite zdravlje.

Gotovo svake godine pojavi se neka dijeta koja preko noći postane hit. Činjenica je da doista mnoge od tih dijeta rezultiraju topljenjem kilograma, ali pod koju cijenu?! Neki dijetni trendovi su opasni i nefunkcionalni pa ih je dobro izbjegavati u širokom luku.

 

Sirova hrana

Kada se govori o trendu sirove hrane, misli se na voće i povrće. Bez ikakve sumnje, sirove namirnice iznimno su zdrave, pridonose uspješnom mršavljenju i sadržavaju veće nutritivne vrijednosti od termički obrađenih namirnica. No dijeta sirovim namirnicama ima i niz nedostataka. Priprema takve hrane iznimno je komplicirana, a za namirnice i posebne strojeve za pripremu morat ćete izdvojiti pozamašnu svotu novca. Nepraktična je za sve zaposlene, jer zahtijeva puno vremena za pripremu, a usto nije baš ni ukusna. Ipak, možete napraviti kompromis – vikendom jedite sirovu hranu, a preko tjedna jedite kuhano povrće i voće za desert koje je jednako zdravo.

 

HCG

Ova dijeta iznimno je popularna među onima koji žele što uspješnije smršavjeti. Riječ je o dijeti koja je dobila naziv po hormonu HCG, a koji se luči u tijelu trudnice i smanjuje osjećaj gladi. Taj se hormon uzima kao dodatak prehrani tijekom provođenja dijete, a jamči se mršavljenje od pola kilograma na dan. Dnevno je dopušteno unijeti svega 500 kalorija što je iznimno malo i opasno. S obzirom na malen unos hrane, ne čudi da je dijeta učinkovita, ali može rezultirati zaista opasnim posljedicama. Depresija, nemir, glavobolja, nervoza, proljev, povraćanje, vrtoglavica, slabost, zadržavanje vode, nadutost, oticanje ruku i nogu, bolovi u donjem dijelu trbuha samo su neke od nuspojava. Je li mršavost uistinu vrijedna svega toga?!

 

Dijeta s juhom od kupusa

Dijetu s juhom od kupusa vole svi oni koji nemaju veliki višak kilograma, a žele smršavjeti u kratkom vremenskom roku. Obično traje tjedan dana i vrlo je zahtjevna, jer se u organizam ne unosi gotovo ništa osim juhe od kupusa. Iako zagovornici ove dijete vole govoriti da su je odobrile razne zdravstvene organizacije diljem svijeta, to nije istina. Dijeta uistinu dovodi do mršavljenja i donekle čisti organizam, ali vas može skupo koštati. Osim što je neukusna, remeti ravnotežu u organizmu jer izostavlja čitav niz važnih nutrijenata. To dovodi do slabosti, gubitka koncentracije, glavobolje, vrtoglavice i isušivanja kože. Ništa tako drastično ne može biti dobro. Razmislite prije nego se upustite u ovu dijetnu avanturu.

 

Breatharian

Već i prvi pogled na ovu dijetu otkriva da je riječ o potpunoj besmislenosti. Naime, za razliku od drugih dijeta koje sugeriraju konzumaciju barem nekih namirnica, ova traži potpunu odsutnost hrane. Breatharianci vjeruju da je za život dovoljno imati zraka i sunce. Hrana je nepotrebna. Sasvim logično, dijeta jamči brzo mršavljenje što i nije teško kada ništa ne jedete. Iako su neki pokušavali provesti ovu dijetu, završili su u bolnici s ozbiljnim zdravstvenim posljedicama. Prva od njih je dehidracija. Treba li posebno napominjati zašto je dijeta opasna?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...