Koliko će dugo Hrvatska moći koristiti EU fondove?

Hrvatska očekuje da će se u pregovorima o Višegodišnjem proračunskom okviru izboriti dulje vremensko razdoblje za korištenja sredstava iz europskih fondova, izjavio je u utorak zamjenik ministrice za vanjske i europske poslove Joško Klisović.

Klisović je u utorak sudjelovao na sastanku Vijeća za opće poslove na kojem glavna tema bila pripremiti zaključke za predstojeći izvanredni summit zemalja članica 22. i 23. studenoga, koji je isključivo posvećen višegodišnjem proračunskom okviru za razdoblje 2014-2020. Klisović je također u ponedjeljak navečer sudjelovao i na radnoj večeri na kojoj su bili ministri vanjskih ili europskih poslova zemalja članica te predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Za Hrvatsku je od iznimne važnosti u kojem će vremenskom razdoblju moći koristiti sredstva namijenjena za svaku proračunsku godinu. Po sadašnjem prijedlogu, sredstva namijenjena za jednu proračunsku godinu mogu se ugovarati još dvije naredne godine, a Hrvatska traži da se to produlji na tri, što bi joj povećalo izglede da bitno poveća iskoristivost raspoloživih sredstava. Istu mogućnost imale su sve nove članice EU-a.

‘Nadam se da će to biti odobreno. U tom slučaju Hrvatska bi bila jedina zemlja kojoj je to odobreno, što bi bio veliki uspjeh naše diplomacije, od Misije u Bruxellesu, MVEP-a i samog premijera koji o tome pregovora’, rekao je Klisović.

U četvrtak i petak održat će se izvanredni summit čelnika zemalja članica i Hrvatske, na kojem će se pokušati postići dogovor o sedmogodišnjem proračunskom okviru EU-a. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy trebao bi na tom summitu novi kompromisni prijedlog, nakon što je prošli tjedan objavio prijedlog zaključaka za izvanredni summit u kojem je predložio smanjenje od 75 milijardi eura u odnosu na prijedlog Europske komisije, koja je predložila iznos 1.033 milijarde eura.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...