Kovačević: “Bez nas ne mogu provući porez na nekretnine kroz Sabor!”

“Tri od četiri koalicijska partnera kažu da nisu o tome zakonu ništa znali. A SDP ne može sam progurati porez na nekretnine kroz Sabor”, izjavio je u intervjuu za Dnevnik HRT-a član predsjedništva HNS-a Dragan Kovačević.

Iako su i Slavko Linić i Milanka Opačić potvrdili da se o porezu na nekretnine u više navrata raspravljalo na sjednicama užeg kabineta Vlade, te da su postojali dogovori oko svih detalja, Kovačević kaže da njegov stranački šef Radimir Čačić nije bio upoznat s detaljima poreza. Ili barem nije o njima informirao svoju stranku.

 

Koga HNS štiti: građane ili krupni kapital?

Kovačevićev je stav da se u vremenima najgore gospodarske krize ne smiju uvoditi nova porezna opterećenja. Pritom Kovačević u potpuno ignorira Linićevo objašnjenje da se ne radi o novom poreznom opterećenju, već će porez na imovinu jednostavno zamijeniti komunalnu naknadu. Ukupno opterećenje čak bi trebalo biti i niže, s obzirom da se predviđa i ukidanje prireza koji građanima direktno “sjedaju” na plaću.

HNS, međutim, u iznenadnom napadu populizma i hinjene socijalne osjetljivosti ignorira prednosti Linićeve porezne reforme. Kovačević tako uvjerava javnost da će učinak poreza na nekretnine na svojim džepovima najviše osjetiti srednji sloj, kao i najsiromašniji građani Hrvatske.

“Ne štitimo mi krupni kapital, on će se sam snaći. Banke će lako svoje nekretnine pretvoriti u poslovne prostore, iznajmiti ih same sebi ili nešto tako. Bit će ugrožen srednji sloj i oni koji imaju najmanje. Oni se ne znaju snaći. Bogati će se već pobrinuti sami za sebe”, tvrdi Kovačević.

 

Kovačević poziva na referendum!

Dodaje kako se Europska unija u ovom slučaju ne može koristiti kao primjer, zato što nekretnine u hrvatskom društvu imaju specifičan položaj. One su, tvrdi HNS-ovac, svojevrsni oblik štednje. “Neki su ljudi 30 ili 40 godina stvarali nekakvu kuću ili stan, da bi došli do kakve takve štednje. Oni nemaju 1000 kuna ušteđevine, nemaju ni 100 kuna”, uvjeren je Kovačević.

“Kada bi donekle išli prema demokratizaciji društva, onda bi jedna takva pojava kao što je porez na nekretnine u Hrvatskoj išla čak do referenduma. U razvijenim zemljama, poput Švicarske, na referendum se izlazi i za puno manje stvari”, kaže Kovačević.

Kovačević zaključuje kako će HNS podržati uvođenje poreza na nekretnine, ali tek kada se gospodarska situacija u zemlji stabilizira. “Mi nismo protiv takvog oporezivanja. Ali želimo čekati da gospodarstvo ojača. Kada stope BDP-a budu rasle, onda možemo razmišljati što ćemo uzeti. Sada treba razmišljati kako ćemo stvarati”, kaže Kovačević.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...