Krletka oduševila Zadrane!

Hrvatsko narodno kazalište večeras je odisalo smijehom. Za pozitivnu atmosferu ovog puta je bilo zaslužno Satiričko kazalište Kerempuh i njihova predstava Krletka s kojom su i rasprodali HNK u Zadru. Zadrani su mogli uživati u više od dva sata zabave, a o kvaliteti predstave govori i jačina pljeska kojom su Zadrani pozdravili glumce i njihovu odličnu predstavu.

Tekst Krletka napisan je 1973. godine i praizveden u Parizu. Tad je sam autor, Jean Poiret igrao glavnu ulogu, a predstava je vrlo brzo postala svjetski hit i doživjela oko dvije tisuće izvedbi.

Prema ovom tekstu snimljen je 1978. godine čuveni film La cage aux folles te je 1983. godine na Broadwayu napravljen mjuzikl prema istom komadu. Američki ‘remake’ francuskog filma – The Birdcage u kojem su glavne uloge tumačili Robin Williams, Nathan Lane i Gene Hackman snimljen je 1996. godine.

Redatelj predstave je Krešimir Dolenčić, a predstava na simboličan način predstavlja kavez koji, ljude s nespojivim moralnim, svjetonazorskim i političkim uvjerenjima štiti od vanjskog svijeta.

Predstava se zakuhava kada sin homoseksualnog para koji vodi noćni klub Krletka, odluči dovesti svoju zaručnicu i njenu ultrakonzervativnu obitelj na upoznavanje te traži od svog oca i njegovog partnera da budu ono što nisu – konzervativna, normalna obitelj. Naravno, komplikacije su neizbježne, one nasmijavaju, pokazuju licemjerje, dvostrukost morala, ali i istinsku ljubav koja osigurava gotovo suptilan završetak predstave.

Kroz cijelu predstavu glumci pjevaju uspješnice poput Sve bi seke ljubile mornare, Rock me baby, Pamtim samo sretna dane, Autobus Calypso, na sebi svojstven satiričan način.

Uz gromoglasni pljesak predstava je okončana prisjećanjem na onu staru “bolje kitica u ruci nego golub na grani!”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...