Krvne pretrage pomoću testa na papiru

Neprofitna tvrtka Diagnostics for All (DFA) iz Cambridgea, Massachusetts, proizvela je test za oštećenja jetre čija cijena bi se doslovce mogla izražavati u lipama.

Test se sastoji od kvadratnih markera na papiru koji mijenjaju boju kada im se doda kapljica krvi.

Ovaj test bi prije svega mogao donijeti velike benefite nerazvijenim zemljama, gdje se često pojavljuju oštećenja jetre kao popratni efekt uzimanja lijekova, HIV-a ili tuberkuloze,

Test koristi kanale uzoraka koji omogućavaju filtriranje i reakcije u više koraka, što je tehnologija koju je razvio laboratorij kemičara Harvarda, Georgea Whitesidesa, koji je prvi izumio i licencirao ovu metodu.

Papir apsorbira uzorke fluida i koristi kapilarnu akciju kako bi ih dostavio u testne “bazene” koji su na njemu utisnuti. Ti “bazeni” su napunjeni kemikalijama koje mijenjaju bolju kada dođe do reakcije s određenim markerima u tekućini.

Sustav stoga omogućava jeftinu dijagnostiku uz vrlo malo dodatne opreme, što ga čini dostupnim i za najsiromašnije regije.

Tvrtki Diagnostics for All, koju podupire i fondacija Billa i Melinde Gates, trebalo je 5 godina od početka istraživanja do stvaranja proizvoda koji je spreman za izlazak na tržište, a prva studija na pacijentima se provodi na HIV pacijentima u jednoj bolnici u Vijetnamu.

“Mada proces investiranja, proizvodnje i distribucije još nije završen, tvrtka je već sada u stanju sama proizvoditi između 500 i 1000 testova dnevno u svojem laboratoriju u Cabridgeu, te se nada brzom rješavanju pravne regulative, kako bi testovi pacijentima širom svijeta mogli biti dostupni do 2014. godine”, kaže Jason Rolland, koji vodi inženjerski odjel u svojstvu starijeg voditelja istraživanja.


DFA radi i na drugim vrstama dijagnostika koje se temelju na papiru, poput sustava koji detektira antigene za široko raširene bolesti, poput malarije i tropske groznice, testa za preeklampsiju kod trudnica i testa za detektiranje patogena u krvi. Pored toga DFA želi razviti i testove na toksine koji se prenose hranom, a rezultati svih njihovih testova se mogu očitavati od strane liječnika, ali i putem aplikacija za pametne telefone.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...