Liječnici već 20 godina koriste pogrešno podešene implantibilne defibrilatore

Najnovije istraživanje objavljeno u časopisu New England Journal of Medicine pokazalo je kako su implatibilni defibrilatori (za razliku od eksternih kojima se najčešće spašavaju životi u filmovima, implatibilni defibrilatori se operativnim zahvatom ugrađuju na srce pacijenta) koje liječnici koriste već 20 godina zapravo potpuno pogrešno podešeni. Prema rezultatima istraživanja provedenog na 1.500 pacijenata, ovi medicinski uređaji (koji prate srčani ritam pacijenata te otpuštaju umjerene električne šokove kako bi ga „ispravili“) spašavali bi značajno više ljudskih života samo da su podešeni tako da električne šokove otpuštaju tek kada pacijenti dožive nešto veći broj otkucaja srca u minuti, javlja portal GeekoSystem.

Rizik od nenadane smrti za preko 200 tisuća američkih pacijenata koji trenutno imaju ugrađen defibrilator mogao bi se smanjiti za gotovo nevjerojatnih 55% s jednom uistinu sitnom promjenom postavki uređaja, kaže dr. Arthur J. Moss, kardiolog u bolničkom centru Sveučilišta u Rochesteru.

„Način na koji smo koristili implatibilne defibrilatore unatrag 20 godina bio je uistinu sve samo ne optimalan“, zaključuje Moss.

Drugim riječima, Moss tvrdi – pogriješili smo, i to gadno.

Osim što bi promjenom postavki rada uređaja značajno povećali vjerojatnost preživljavanja ljudi sa srčanim problemima, autori istraživanja naglašavaju i još jednu važnu činjenicu – promjenom postavki smanjila bi se potreba za dodatnim i naknadnim operacijama pacijenata moguće i do 90%! Na ovaj način pacijenti bi vrlo vjerojatno uštedjeli priličnu količinu novca, a već i sama činjenica kako neće morati „pod nož“ više puta nego što bi trebali utjecala bi na njihovu kvalitetu života. Također, umanjivanjem šansi za dodatnim operacijama smanjila bi se i količina nervoze i stresa koju definitivno proživljava svaka osoba kojoj slijedi bilo kakva operacija, a pogotovo ovako komplicirana. Ne treba posebno ni naglašavati, izbjegavanje stresnih situacija posebno je važno upravo za srčane bolesnike.

Za kraj, autori naglašavaju kako je ovdje riječ tek o jednoj studiji te na temelju nje ne možemo očekivati nikakvu revoluciju u medicinskoj znanosti. Budući da se ipak radi o znanosti o kojoj ovise ljudski životi, bit će potrebno još mnoštvo ovakvih istraživanja kako bi se dokazala potreba za mijenjanjem trenutno ustaljene prakse. Autori ovog istraživanja planiraju nastavak rada na ovom području te naglašavaju kako su trenutni dokazi toliko očigledni da je veoma vjerojatno da će u budućnosti defibrilatori koji otpuštaju elektrošokove tek kad pacijentov srčani ritam bude dovoljno visok postati medicinski standard piše Znanost.com

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...